Огромен брой деца и младежи нямат никакъв достъп до образование

2297
Огромен брой деца и младежи нямат никакъв достъп до образование
Снимка: iStock/Guliver

Близо 260 милиона деца не са имали достъп до училище през 2018 г., съобщи агенция на ООН в специален доклад, който обвинява бедността и дискриминацията за образователните неравенства, които се засилват от епидемията от коронавирус, съобщи АФП.

Децата от по-бедните общности, както и момичетата, хората с увреждания, имигрантите и етническите малцинства са били в очевидно неблагоприятно положение по отношение на образованието в много страни, твърди ЮНЕСКО.

Руски ученик запали училище, не му се ходело там след празници

Ученик от село Покровка (област Новосибирск) ще бъде изправен пред съда за подпалване на училището си, съобщиха от областната прокурату...

През 2018 година, 258 милиона деца и младежи са били изцяло изключени от образованието, като бедността е основната пречка за достъпа до училище“, се посочва в доклада, предаде БГНЕС. Това представлява 17% от децата в училищна възраст, повечето от тях в Южна и Централна Азия и Африка на юг от Сахара.

Различията се задълбочиха с кризата около коронавируса, в резултат на която над 90% от учениците по света беше засегнато от затварянето на училищата, се посочва в доклада. И докато децата от семейства с финансови средства могат да продължат да учат от дома си, използвайки лаптопи, мобилни телефони и интернет, милиони други бяха отрязани изцяло от възможността да получат образование.

"Уроците от миналото - като например ебола - показаха, че кризите в здравеопазването могат да оставят много по-назад, по-специално най-бедните момичета, много от които може никога да не се върнат в училище", пише в предговора на доклада генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Докладът отбелязва, че в страните с ниски и средни доходи юношите от най-богатите 20% от домакинствата са три пъти по-склонни да завършат първата част от средното училище - до 15-годишна възраст - от тези от бедни домове. Децата с увреждания са 19% по-малко вероятно да постигнат минимално ниво в 10 от тези държави.

В 20 бедни страни, главно в Африка на юг от Сахара, почти няма момичета от селските райони, които да завършат средно образование, заяви ЮНЕСКО. А в по-богатите нации, резултатите на 10-годишните, на които се преподава на език, различен от майчиния им, са с 34% по-ниски от тези на местните при тестовете за четене.

Национална мрежа за децата: Държавата се отказа да подкрепя децата

Държавата се отказа от развитието на политиките в подкрепа на децата и семействата. Това сочат резултатите от деветото поредно издание ...

В Съединените щати ЛГБТИ учениците са почти три пъти по-склонни да останат вкъщи, вместо да идат на училище, защото се чувстват несигурни.

"За съжаление, групите в неравностойно положение нямат достъп или са изтласкани от образователните системи чрез повече или по-малко фини решения, водещи до изключване от учебните програми, неподходящи учебни цели, стереотипизиране в учебниците, дискриминация в разпределението на ресурси и оценки, толерантност към насилието и пренебрегване на нуждите", се казва в доклада.

Две африкански държави все още забраняват бременните момичета да учат, 117 държави разрешават бракове с деца, а 20 все още не ратифицират международна конвенция, която забранява детския труд.

Около 335 милиона момичета са посещавали училища, които не им предоставят водоснабдяване, канализация и хигиенни услуги, от които се нуждаят, за да останат в клас по време на менструация.

В няколко страни от Централна и Източна Европа ромските деца са сегрегирани в масовите училища. А в Азия разселените хора като рохинджите учат в отделни системи.

Иран спира държавните пари за контрацептиви - за да има повече деца

В иранските държавни болници и клиники вече няма да се извършват вазектомии или да се дават противозачатъчни средства. Това се прави с ...

"Много държави все още практикуват сегрегация на образованието, което засилва стереотипизацията, дискриминацията и отчуждението", се казва в доклада. "Само 41 държави в световен мащаб официално признават жестомимичния език и в световен мащаб училищата са по-нетърпеливи да получат достъп до интернет, отколкото да се погрижат за учащите с увреждания", отбелязва докладът.

ЮНЕСКО призова страните да се съсредоточат върху децата в неравностойно положение, когато училищата отново отворят след блокадата заради коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари