ООН с ново предложение как да се спасим от следваща пандемия като COVID-19

4512
ООН с ново предложение как да се спасим от следваща пандемия като COVID-19
Снимка: Pixabay.com

COVID-19 е само един пример за нарастващата тенденция на болестите. Ебола, Близкоизточният дихателен синдром, (MERS), западнонилската треска и Рифт-Вали треска – всички те са причинени от вируси, които са се прехвърлили от животни на хора.

Програмата за околна среда на ООН (UNEP) предлага подхода One Health като оптимален начин за предотвратяване и реакция при бъдещи пандемии. Доклад на организацията прави оценка на тенденцията на зоонозните заболявания и предлага начини за справяне с тази ситуация, пише БГНЕС.

Worldometers: Над 11 милиона души заразени с коронавирус от началото на пандемията по света

11 082 329 са заразените с коронавирус по света. Това сочат данните на портала за статистика Worldometers. 6 206 7...

Експертите предупреждават, че пандемията COVID-19 ще продължи да отнема човешки животи и да нанася икономически щети. Ще възникват нови огнища на зараза, освен ако правителствата не предприемат активни мерки за предотвратяване на преминаването на зоонозни болести сред човешката популация.

Докладът "Превенция на следващата пандемия: Зоонозни болести и как да се прекъсне веригата на предаване", идентифицира седем тенденции, водещи до увеличаване на появата на зоонотични заболявания, включително повишено търсене на животински протеин, интензивно и неустойчиво земеделие, увеличена експлоатация на дивата природа и криза с климата.

В документа се посочва, че Африка, която е преживяла и реагирала на редица зоонотични епидемии, може да бъде източник на важни решения за потушаване на бъдещи огнища.

Науката е категорична, че ако продължаваме да експлоатираме дивата природа и да унищожаваме нашите екосистеми, тогава можем да очакваме през следващите години постоянен поток от тези заболявания да преминават от животни към хора, твърди изпълнителният директор на UNEP Ингер Андерсен.

Пандемиите са пагубни за нашия живот, за нашите икономики и както видяхме през последните месеци, най-бедните и най-уязвимите страдат най-много. За да предотвратим бъдещи епидемии, трябва да станем много по-съзнателни относно опазването на нашата природата, призовава ООН.

Половин милион италианци без работа заради пандемията

Повече от половин милион души в Италия са загубили работата си между февруари и май тази година в резултат на пандемията и произтичащат...

Всяка година около 2 000 000 души, предимно в страни с нисък и среден доход, умират от пренебрегвани зоонотични заболявания. Само през последните две десетилетия зоонозните заболявания са причинили икономически загуби от над 100 милиарда долара, без да се включват разходите за пандемията от COVID-19, които се очаква през следващите няколко години да достигнат 9 трилиона долара.

Зоонотичните болести се увеличават навсякъде по Земята, а африканските държави, някои от които се справят успешно със смъртоносни зоонозни огнища, имат потенциала да използват този опит за справяне с бъдещи огнища чрез подходи, включващи здравето на хората, животните и околната среда. Африка е континентът с най-бързо увеличаващото се население в света, което води до по-чести срещи между домашните животни и дивата природа, а това, от своя страна, до повишен риск от зоонозни заболявания.

Авторите на доклада определят подхода "One Health", обединяващ експертите в областта на здравеопазването, ветеринарната медицина и околната среда, като оптимален метод за предотвратяване, както и за реакция при огнища и пандемии от зооноза.

Докладът посочва 10 практически стъпки, които правителствата биха могли да предприемат, за да предотвратят бъдещи зоонозни огнища. Сред тях са инвестиране в интердисциплинарни подходи, включително One Health, разширяване на научните изследвания на зоонозните заболявания; повишаване на осведомеността за зоонозните заболявания, стимулиране на практиките за устойчиво управление на земите, биосигурност, устойчиво управление на ландшафта и морските територии, използване на оперативно ниво на подхода One Health в планирането, прилагането и мониторинга на използването на земята и устойчивото развитие.

Още: "Огромен скок на болните от коронавирус като абсолютна стойност, но процентно има леко понижение"

Нов вирус, който може да се превърне в пандемия, откриха в Китай

Учени в Китай предупреждават, че са открили нов вирус, който е подобен на свинския грип от 2009 година, информира BBC. Вирусът може да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...