От Deutsche Welle: Възрастните да благодарят на младите в битката срещу коронавируса

3239
От Deutsche Welle: Възрастните да благодарят на младите в битката срещу коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Според най-новата теория на американския президент Доналд Тръмп, за разпространението на коронавируса са виновни т.нар. "милениуми" (родените между 1985 и 2000 година). Мнението на анализатора от Detusche Welle Джоел Дълрой обаче е, че именно това поколение в момента жертва себе си за някогашните "бейби буумъри" (родените между края на Втората световна война и 60-те години на XX-ти век), пише БГНЕС и представя позицията на автора:

Единствената жертва на коронавируса ще бъде митът за "привилегированото поколение на милениумите". Нека не чуваме повече обвиненията на бабите и дядовците им към тях: за техния индивидуализъм, егоизъм и яденето на прекалено много авокадо. Защото много "бейби буумъри" сега дължат живота си на безкористността на младите.

Ограниченията, въведени в цяла Европа през последните дни, имат за цел да забавят разпространението на COVID-19, за да се осигури достъп до болнични легла и респиратори за критичните случаи. Но тази блокада ще ограби цяло поколение – по отношение на образование, кариера и доходи. Дори строгите ограничения да продължат само един месец, както е планирано, ефектите върху икономиката ще останат с години. Работните места вече са загубени, бизнеси се закриват и кариерите на мнозина ще бъдат прекършени.

Сирия иска сваляне на санкциите срещу страната заради коронавируса

Сирийският посланик в Русия Рияд Хадад призова международната общност да премахне икономическите санкции, за да защити страната от разп...

Тази блокада заради коронавируса е масивна демонстрация за взаимните жертви между различните поколения. Докато вирусът засяга хора от всички възрасти, той е най-опасен и смъртоносен за слабите, болните и възрастните. Съзнателно реагираме, за да спасим живота на най-уязвимите. И така би трябвало. Но нека бъдем наясно - много млади хора се отказват от поминъка си, за да дадат шанс на по-възрастните да оживеят.

Разбира се, не всички са доволни от блокадите. Много хора от всички възрасти все още игнорират молбите и разпоредбите относно това да останат у дома. Но значителна част от населението се съобразява. И младите хора пропускат училище, лекциите в университета или изоставят доходната си работа, независимо дали им харесва или не.

За тези, които са загубили доходи, германското правителство обещава помощ и обезщетение и да се надяваме, че това ще се реализира - особено за хората на изкуството, самонаетите хора със свободни професии и имащите свой малък бизнес. Но загубената увереност и вкоренената несигурност са неща, които могат да заразят обществото за десетилетия: например германската култура и до днес е преследвана от спомена за срива на националната валута преди почти век.

И все пак в разгара на тези тревожни времена има признаци на надежда за бъдещето след коронавируса. Хората отново станаха хуманни. След "сраженията в супермаркетите", повечето хора възприеха призива да ограничим действията си в полза на уязвимите. Идеята, че хората не желаят да пожертват нищо свое заради благото на другия беше опровергана. Хората показаха, че са готови за радикално преосмисляне на реалността.

Ислямските светини в Мека и Медина са затворени за хора за неопределено време

За пръв път в историята, свещените за мюсюлманите от цял свят места Мека и Медина са изолирани и там хора не се допускат, предаде БГНЕС...

Изведнъж се появиха нови икономически модели и започнаха да изглеждат възможни. Понятията "държавно регулиране", "ограничаване на пазарите", "държавни пари за бизнеса и отделни лица", "национализиране на ключови индустрии", "отлагане на скъпи почивки" и дори "отказ от основен доход" вече се възприемат като признаци на здрав разум. Само преди седмица това би било немислимо.

Сега, когато сме прескочили бариерата на икономическото въображение, можем да продължим по-нататък и да създадем нови устойчиви начини на потребление, производство, разпределение и производство на енергия. Тези, които спорят за новата зелена сделка, трябва да се възползват от момента и да изискат план за възстановяване, който да доведе до устойчиво общество, действащо в рамките на екологичните ресурси, с които разполага. В крайна сметка, поддържащата човека екосистема страда от икономическо заболяване, което подкопава нашето съществуване. Климатичната криза е дори по-смъртоносна от COVID-19, а жертвите й - макар да не са диагностицирани и преброени, са също толкова реални.

По-младите поколения застанаха начело на движенията за драстична реакция на климатичната криза, само за да бъдат спрени от упоритите старейшини. И сега младежите жертват свободата, просперитета и възможностите си в полза на същите тези възрастни хора, които имат не само слаби тела, но и слаби аргументи в спора с тях. Като компенсация за блокирането на коронавируса, младите трябва да получат това, което вече поискаха: бъдеще без изкопаеми горива.

Още: "Епидемията от коронавируса продължава да удря света, Южна Америка почна да я усеща"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари