Епидемията от коронавируса продължава да удря света, Южна Америка почна да я усеща

11619
Епидемията от коронавируса продължава да удря света, Южна Америка почна да я усеща
Снимка: iStock

Между 244 500 и 246 740 са болните от новия коронавирус COVID-19 в глобален мащаб, сочат обобщени данни от различни източници, включително американският университет "Джонс Хопкинс". Смъртните случаи вече са над 10 000, като има данни за общо 10 179. За оздравели се считат малко над 86 000 души.

Балканите

Италия вече е най-засегнатата от коронавируса страна в света

Италия вече е най-засегнатата от коронавируса страна в света, изпреварвайки Китай, сочат последните данни за броя на заразените с COVID...

Още преди избухването на епидемията в Турция, 9800 души са били поставени пред карантина, твърди турският министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу пред в. "Дейли Сабах", предаде БГНЕС. Става въпрос за хора, върнали се от поклоннически пътувания. Сойлу каза още, че са задържани 64 от 242-ма заподозрени, за които се твърди, че са публикували фалшиви и провокативни публикации за коронавируса в социалните медии.

Официално потвърдените случаи в Турция са вече 354, което е удвояване само за денонощие, има и 4 смъртни случая. Страната затвори целия сухопътен трафик, с изключение на товарния и то само в някои случа – например за български камиони.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис пък призова намиращите се в чужбина румънци да не се връщат в страната. Румънците са заплашени от присъда до 15 години затвор, ако не спазват ограниченията, свързани с борбата с коронавируса и поведението им доведе до смърт, се казва в постановление, което влезе в сила на 18 март. Румънците ще бъдат изправени от затвор до три години, ако не спазват законодателството, но от него не възникват последствия за здравето на други хора. Чака ги пет години в затвора, ако действията им доведат до нов случай на зараза.

В Румъния случаите на COVID-19 са 227 и има карантина на 3800 души.

В Гърция официално потвърдените болни от коронавирус са най-много – 464, като смъртните случаи са 6. В Северна Македония има потвърдено 48 болни, а в Сърбия случаите са 103 – с 4 по-малко от тези в България.

Отпада идеята за авансово доене на бизнеса от държавата. Засега

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова преди малко ОТТЕГЛИ предложението си авансовият корпоративе...

Европа

В Италия отново има увеличение на болните с над 4000 души за денонощие и те вече са 41 035. Смъртните случаи станаха 3405, 4440 се считат за оздравели, а тежките случаи, налагащи болнично лечение, са 2314. Ломбардия си остава най-тежко засегнатият регион – там има 2168 смъртни случая и 13 938 болни.

В Испания около 3400 новорегистрирани болни и общо случаите там са вече 18 077. Смъртните случаи са 833, за оздравели се считат 1107, 939 случая са тежки и се нуждаят от интензивно болнично лечение. Страната разпореди всички хотели на нейна територия да се затворят. Мярката постановява "прекратяване на общественото ползване на всички хотели, хостели, частни квартири и туристически места за настаняване за краткосрочни престои..., разположени на национална територия".

В Германия има увеличение на новооткритите случаи с почти 3000. Там потвърдено болните са вече 15 320, смъртните случаи са 44, а оздравелите са 113. Има 2 случая, които се считат за критични. Северен Рейн-Вестфалия остава епицентърът на разпространението на коронавируса в Германия, където са заразени 4 971 души, следвана от Баден-Вюртемберг и Бавария (съответно с 2748 и 2282 случая на инфекция).

Тази неделя (22 март) канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерите на федералните провинции възнамеряват да обсъдят въвеждането на комендантски час в страната във връзка с бързото разпространение на вируса.

Пушачите са изложени на по-голям риск от зараза

Пушенето на цигари, наргиле или използването на електронни цигари прави човека по-уязвим от заразяване с коронавируса, пише в сайта &bd...

Във Франция има около 1900 нови случая и те вече са между 10 995 и 11 010, като второто число е посочено от „Джонс Хопкинс”. Смъртните случаи са 372, тези с необходимост за сериозно болнично лечение са 921. Само за денонощие починалите са 108, а Франция вече тества само хората със симптоми. Не се променя и статистиката на оздравелите от вече 10-тина дни – 12.

Във Великобритания има 600 нови случая и те са общо 3269, сочи справка на английските здравни власти. Смъртните случаи са 144, 20 са тези, нуждаещи се от сериозна болнична помощ.

Вече има и случаи на мародерство в Лондон.  Много супермаркети в столицата на Обединеното кралство вече са празни, лондончани купуват храна в огромни количества. Правителството подчертава, че няма недостиг и не е необходимо паническо презапасяване. Напрегнатата ситуация провокира няколко случая на грабежи.

Шестима мародери се опитаха да изнесат бетилки с алкохол от магазин без да ги платят под връхните си дрехи. Служителите се съпротивлявали, което само ядосало разбойниците: бандата избягала, след като счупила прозореца. Камерата за наблюдение е записала грабежа, а служителите на магазина се обадили веднага в полицията. Полицаите са открили и арестували мародерите и потвърдили пред Daily Mail, че това не е изолиран случай. През последните дни е имало най-малко четири задържания по подобни обвинения.

В Чехия вече обявиха пакет от 40 млрд. долара за бизнеса – за заплати на служители на фирми, пострадали от кризата. Премиерът Андрей Бабиш заяви, че 4 млрд. долара ще бъдат пряка помощ, а останалото ще са гаранции за заеми, така че фирмите да могат да издържат на огромните загуби, причинени от пандемията на коронавирус. Чехия отчете 134 нови случая на заболяването през последните 24 часа, с което общият брой на заразените в страната достига 694.

Давид Сасоли: Намесата на Европа срещу коронавируса е близо 2 трилиона евро

След видеоконференция с лидерите на политически групи в Европейския парламент, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли свик...

По света

Епидемията почна да притеснява сериозно и Южна Америка. Аржентина въведе задължителна карантина за цялата страна до 31 март, след като потвърдено болните там станаха 128, при 3 смъртни случая и трима, считани за оздравели.

Заради коронавируса, в Рио де Жанейро затварят плажовете и ресторантите от събота, 21 март. От понеделник, 23 март, Бразилия ще забрани влизането на пътници от Европа и няколко азиатско-тихоокеански страни. Предвижда се ограничението да продължи 30 дни и включва хора, идващи от Европейския съюз, Великобритания, Исландия, Норвегия и Швейцария, както и Китай, Япония, Южна Корея Австралия и Малайзия, които нямат постоянно местожителство в Бразилия, и нямат бизнес или семейство за да пътуват до Бразилия.

Най-голямата страна в Латинска Америка, с население от 210 милиона души досега е регистрирала 621 случая на заразени с коронавирус и 6 смъртни случая.

По официална статистика в Китай за последното денонощие не е регистриран нито един случай – 80 928, при при 3245 смъртни случая, 2314 в сериозно състояние и 70 420 оздравели. Но според „Джонс Хопкинс” има 56 нови случая и те са вече 81 193. Според американския университет, починалите са 3252, оздравелите са 71 258.

Беларус разкритикува "психозата" около коронавируса, футболният сезон се поднови

Президентът на Беларус Александър Лукашенко разкритикува "психозата" около разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес. ...

В САЩ болните са вече между 14 150 и 14 250, което е ужасяващо увеличение за денонощие - близо 5000 нови случая! "Джонс Хопкинс" съобщава за 205 смъртни случая, но има данни за 208. Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети разпореди жителите на града да си стоят вкъщи.

В Иран болните са 18 407, при 1284 смъртни случая и 5979 считани за оздравели. А в Южна Корея отново почти няма увеличение - 8652 случая, 94 смъртни и 1540 оздравели.

Още: "Републиканците в САЩ поискаха 1 трилион долара за борба с коронавируса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка