От Вашингтон до Минск демокрацията е под обсада

2493
От Вашингтон до Минск демокрацията е под обсада
Снимка: Getty Images/Guliver

Би било окуражително да се мисли, че ако Русия предприеме военна интервенция в Беларус, както направи в Украйна и Грузия, тогава ЕС, САЩ и НАТО най-накрая ще сложат чертата. На Владимир Путин ясно ще бъде казано: „Стига. Явна агресия, тайни операции, зелени човечета, кибератаки, намеса в избори и убийства. Ако наистина искате нова Студена война със Запада, ние сме готови и, както миналия път, Русия ще загуби, пише британският вестник The Guardian в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Това би било успокояващо, но нереалистично. Както показа реакцията на ЕС на народното въстание в Беларус миналата седмица, основната задача за европейските лидери е да избегнат конфронтацията с руския президент. Наистина казаха на Путин да не се намесва. В замяна на това обаче те обещаха, че самите те няма да се намесват. "ЕД е солидарен с народа на Беларус", казаха те. Както се оказа, солидарността означава ограничени санкции и подкрепа за "национален диалог", който режимът вече отхвърли.

Джеймс Пардю: България се управлява от вид фалшива демокрация

"Демонстрациите показват, че желанието за истинска демокрация остава силно в духа на българския народ. Голяма част от населението иска ...

За смелите протестиращи в Минск, които се опитват да сложат край на диктатурата, предпазливостта на Европа със сигурност трябва да е голямо разочарование. Често се казва, че повечето беларуси са щастливи да останат близо до Русия. Подобно твърдение изисква внимателно разглеждане. Проучване през 2019 г. установи, че 89% от анкетираните са положителни или неутрални към ЕС. Нивото на доверие е високо. Този месец фалшифицираните избори не бяха вот за присъединяване към Европа. Те обаче бяха гласуване за европейските ценности.

Дори и без европейския натиск, Путин има причини да се сдържа. Сега ясно се потвърди предположението, че отслабеният и следователно по-приветлив Александър Лукашенко ще остане в президентството. Предположенията, че беларуската "сила на народа" може да предизвика вълнения в Русия в навечерието на предстоящите регионални избори, също изглежда прекомерна. Това, което се случва, започва да изглежда като поредната победа за Кремъл и поредното поражение за силите, застъпващи се за демократичните реформи.

Може би някога съдният ден ще дойде за Путин, но не и сега. Европа се страхува от него, Доналд Тръмп го прикрива, Китай е приятел с него. Чувството му за безнаказаност е силно. Неслучайното отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който пътува до недоволен Сибир, е зловещо познато. Нима можем да се съмняваме кой носи основната отговорност? Посланието на Кремъл, както вътре, така и извън страната, е смъртоносно и безкомпромисно.

Сривът на беларуската революция, ако сме свидетели на него сега, се случва в знаменателен момент за цялата все по-интензивна световна битка за демократичните права. В един лагер са силите на реакцията - автократи, авторитарни националисти, популисти и расисти, които управляват чрез разделение, насилие и страх. В противоположния лагер - либерали и прогресисти, придържащи се към идеите, основано на законите на правата на човека и ценностите.

Тази световна борба започва в края на 90-те години. Тя разруши митовете за „края на историята“ и триумфа на Запада. И тази война продължава навсякъде. „Това, което правим в следващите 76 дни, ще се отрази на бъдещите поколения“, предупреди Барак Обама миналата седмица, докато Демократическата партия се подготвя за изборите в САЩ. Той говори за заплахата за американската демокрация. Всъщност заплахата е навсякъде. И твърде често битката се оказва загубена.

Нов призив - протест в защита на демокрацията, пред Президентството

"Призоваваме всички граждани, които смятат себе си за демократи, независимо от политически им разбирания, да защитят Президентската инс...

Просто се огледайте. В Хонконг новият китайски закон за национална сигурност бързо разрушава онова, което остана от открито, представително управление, докато Великобритания и нейните съюзници се оглеждат наоколо безсилно. Цензурата и сплашването се разпространяват като болест.

В Тайланд продемократичните протести срещу превърналата се в правителство хунта на генерал Праджет Чан-ох завършиха с ареста на активисти по фалшиви обвинения миналата седмица.

В Ливан, разтърсен от опустошителна експлозия в Бейрут, надеждите за промяна на стария политически режим се давят в море от глад и бедност, докато същите егоистични елити, които унищожиха страната, се борят за власт. В Мали, някога модел на съвременната африканска демокрация, военен преврат свали избрания президент и неговите водачи обещаха нови избори, ако и когато сметнат за добре.

Тези разпръснати случаи ги обединява едно и също нещо: как най-мощните лидери в света изкривяват, игнорират или напълно отхвърлят предполагаемия демократичен консенсус, който се е появил след 1989 г. В Китай Си Дзипин създаде имперско управление, след като заглуши критиците със заплахи. В Бразилия, Египет, Турция, както и в Русия, избраните диктатори опорочават демокрацията.

Провалът на демократичния императив обаче е особено остър в САЩ. Разследване на двупартийния Сенат миналата седмица потвърди констатациите от доклада на Мюлер: Кампанията на Тръмп за 2016 г. е била в колаборация с Русия за промяна на хода на изборите. Всъщност Сенатът беше по-обвинителен. По принцип там заявиха, че Тръмп лъже, казвайки, че не знае, че Русия е хакнала имейлите на Демократическата партия, които WikiLeaks публикува впоследствие.

Известни личности със специално писмо: Коронавирусът убива и демокрацията

Повече от 500 души и организации предупредиха за „заплаха“ от „определени правителства“ и тяхното негативно въз...

Нека бъдем честни, става въпрос за престъпно поведение, за което Тръмп един ден може да бъде вкаран в затвора. Той беше съучастник в „конспирация срещу американската демокрация“, както пише New York Times. Обама каза, че Тръмп "ще унищожи нашата демокрация, ако е необходимо, за да спечели". Те не преувеличават. Тръмп е основният враг на демокрацията, независимо дали става въпрос за възпрепятстване на правосъдието, измами в Украйна, саботаж на вота по пощата, непотизъм, злоупотреба с власт, всекидневни лъжи и "фалшиви новини".

Това е потискащият пример, даден от недостойния наследник на „арсенала на демокрацията“ на Рузвелт. Не изненадващо диктаторите, автократите и авторитарните лидери виждат себе си като победители. Тази заразна чума засяга Великобритания чрез Борис Джонсън и Доминик Къмингс, както и Европа. Беларус е само последният провал на демократичния идеал. Ако Тръмп спечели отново, всички лоши момчета също ще спечелят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари