X
 
 

"Политико": Бермудският триъгълник, наричан Евросъюз

1345 1
photo of "Политико": Бермудският триъгълник, наричан Евросъюз
Снимка: iStock/Guliver
Разликите между Европейския съвет, Комисията и Парламента продължават да диктуват дневния ред на Брюксел. Това пише Пол Тейлър, в анализ за „Политико“. Ето какво гласи текстът, преведен от БГНЕС: 

Точно когато Европейският съюз трябваше да се развива напред като по-обединен блок, трите му големи институции са отслабени и са във война помежду си.

Това трябваше да бъде годината, в която ЕС да сложи черта под тройната криза на еврозоната, миграцията и вота на Великобритания за излизане от съюза. След изборите през май Съюзът обеща да обърне внимание на своя електорат и да се справи с глобалните проблеми като изменението на климата, търговските войни, цифровата трансформация и миграцията с навременни и ефективни действия.

Вместо това от 1 ноември - датата, на която следващият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен трябваше да встъпи в длъжност, дойде и отмина, а капацитетът на ЕС да действа - камо ли да се промени изцяло - изглежда все по-изплъзващ се. Вместо да доведат ЕС в по-интегрирана ера след Brexit, трите основни институции, които трябва да си сътрудничат, за да осигурят ефективно функциониране на Съюза - Съветът, Комисията и Парламентът, се борят помежду си.

Когато Фон дер Лайен встъпи в длъжност на 1 декември, поредното забавяне, нейният авторитет ще бъде подкопаван от сблъсъци с ЕП, разногласия с националните столици и спорове относно назначенията и разпределението на труда в нейния екип. Капацитетът на ЕС да изпълни амбициозните цели, които си е поставил, никога не е изглеждал по-несигурен.

Раздробеният парламент

Вълната на избирателната активност на европейските избори през май показа, че все повече граждани гледат към ЕС за търсене на решения, но вотът също даде по-фрагментиран законодателен орган. Това означава, че политическите коалиции ще бъдат по-трудни за изграждане, а политиката ще бъде по-трудна за изпълнение.

Десноцентристката Европейска народна партия и лявоцентристките социалисти вече не командват мнозинство заедно. Появата на либералната група на Макрон "Обновление на Европа" - амбициозен центристки съперник на ЕНП - като незаменим трети партньор във всяка проевропейска коалиция, наруши тяхното уютно двуполюсно съществуване и дестабилизира системата.

Новият парламент все още страда по модела за Spitzenkandidat за определяне избора на председател на Ек, който беше изхвърлен през прозореца. Експертите по уреждане на съюзи не се интересуват да улеснят нещата за председателя на ЕК, избран в задкулисни преговори между лидерите на ЕС. Те отмъстиха с отхвърляне на трима кандидати за ЕК, което нанесе тежък удар на Фон дер Лайен и френския президент Еманюел Макрон с дисквалификацията на неговото протеже Силви Гулар.

The Financial Times: Истинската цел на Франция - Западните Балкани вън от ЕС завинаги

Блокирайки началото на преговорите за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, френският президент Еманюел Макрон шокира и подкоп...

„Комисията ще трябва да отдели много повече време, за да се опита да измисли компромиси по отношение на съдържанието“, прогнозира един ветеран от ЕС.

Това е лоша новина за Фон дер Лайен, която спечели назначение само с девет гласа в Парламента и чиято водеща програма - т. нар. Европейска зелена сделка, предназначена да ускори куцащия преход на ЕС към нисковъглеродна икономика - ще се окаже особено тежка за прокарване между раздробените, враждебни институции, предвид радикалните промени в начина на живот, навиците и разходите, които налага за гражданите и бизнеса.

Парализиран Съвет

Докато ЕП действа, Съветът е парализиран.

Разцепена на север-юг и изток-запад, групата от национални правителства - които все още контролират финансите и портфейлите на националните икономически и социални политики - не е в състояние да постигне редица ключови решения за укрепване на еврозоната, подкрепящи банковата дейност на блока система, провалилата се реформа в политиката за убежище и имиграция, борбата с глобалното затопляне и стабилизиране на Западните Балкани.

Мнение: Френското вето тласка Западните Балкани към Русия и Китай, спасението може да дойде от САЩ

По време на срещата на върха през 2003 г. между Европейския съюз и Западните Балкани в Солун, Брюксел обяви, че „бъдещето на Балк...

По ирония на съдбата, обединеното и сигурно поведение на ЕС на сложните и потенциално разделителни преговори за Brexit предостави рядък модел на политическо и междуинституционално сближаване. Но това единство - което Мишел Барние, главният европейски преговарящ за Brexit, прогнозира, че лидерите на ЕС ще „използват“ за справяне с големи предизвикателства и определяне на „положителен дневен ред“ - не показва признаци за разпространение и върху други въпроси.

Консултациите на Барние и изграждането на консенсус са в ярък контраст с усилията на Макрон да завладее Брюксел с меч. Изглежда, че днес мнозина се страхуват от френската хегемония в ЕС след Brexit, отколкото се страхуват от колективна импотентност в глобалните отношения.

След като беше попарен в парламента, френският лидер се опитва да захлупи междуинституционалния конфликт, който заплашва да отрови председателството на Фон дер Лейен.

Уви, той може да влоши нещата. По време на последния Европейски съвет Макрон се опита да договори примирие на закуска с Фон дер Лайен, германския канцлер Ангела Меркел и националните лидери от трите основни политически групи, за да се опита да гарантира, че неговият кандидат за замяна на отхвърлената Гулар ще има осигурено сигурно преминаване.

Но парламентарните лидери не желаят да приемат заповеди от националните лидери или да приемат каквато и да е намеса в правото им на проверка на кандидатите за Комисията.

Вучич: В Охрид ще определим приоритетите на „Малкия Шенген”

Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе днес среща с ръководителя на Делегацията на ЕС в Белград Сам Фабрици, с когото обсъдиха ...

Бермудски триъгълник

Някои служители на Брюксел прогнозират неограничена, егоистична и нецивилизована война срещу всички, в която всяка институция се бори за своето и сили в рамките на всяка институция се бият със своите съперници – държавите, които са нетни вложители в бюджета, срещу нетни получатели; амбициозни вицепрезиденти на Комисията срещу Фон дер Лайен и един срещу друг; EНП срещу "Обновена Европа" и обратното.

Първият голям тест за това дали има надежда да се постигне много през следващите пет години ще бъде, ако правителствата на ЕС и Парламентът могат да постигнат съгласие за дългосрочен бюджет за периода между 2021 и 2027 г., след като Великобритания напусне блока.

Засега нещата не изглеждат добре. Разговорите спряха на срещата на върха на Европейския съвет по-рано този месец, където лидерите признаха, че все още са далеч от компромис по отношение на размера на бюджета, как ще се изразходва и кой може да получи отстъпка.

Въпросът дали да се обвърже финансирането с критерии като спазване на върховенството на закона също изостря разделението между лагерите, като се увеличи възможността бюджетът да бъде забавен.

Скопие: Не искаме членство в някаква европейска икономическа зона, а в ЕС

Има дълъг списък с разочарования от Европейския съюз(ЕС): от Лисабонската декларация през 1992 г., от гръцката блокада за НАТО в Букуре...

Европейските избиратели, които през май се оказаха рекордни като брой, ще се надяват лидерите в Брюксел и други национални столици да намерят начин да работят заедно. Има някаква причина за надежда.

Предишните битки в междуинституционалните боеве често завършваха с конструктивни компромиси след период на премерване на сила. „Евросклерозата“ в началото на 80-те години предшества голям пробив, когато председателят на френската социалистическа комисия и консервативният премиер на Великобритания изработиха заключение за изграждането на единния пазар.

Същите бързи смени на властта, които поставят институциите една срещу друга, също предлагат възможности за пробиви.

Настъпващото напускане на Великобритания променя баланса на силите в рамките на Съвета, който ще трябва да намери новата си стабилност. На новия парламент, в който повече от половината от членовете са новодошли, също ще му отнеме време, докато свикне с неговите три или четири способи за споделяне на властта. Един от начините за това би било да се договори съвместна политическа платформа, подобна на германско коалиционно споразумение, за да се изгради взаимно доверие и да се даде на депутатите конструктивна, а не обструктивна роля.

Каквото и да решат в крайна сметка, независимо дали говорим за Съвета, Комисията и Парламента или ЕНП, социалистите и Обновяване на Европа - в Европа след Brexit за танго ще трябват трима.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители