Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Преломен момент": В Украйна се кове бъдещето на Запада

05 юни 2024, 07:30 часа • 9330 прочитания

Повече от две години след началото на войната в Украйна Европейският съюз все още е нерешителен и объркан какъв път да поеме, за да попречи на Русия да постигне победа, пише ливанското издание An Nahar. Позицията на Европа, силно подкрепяна от САЩ, изигра ключова роля за удължаването на конфликта, който диктаторът Владимир Путин очакваше да приключи бързо.

През 2022 г. Украйна - благодарение на САЩ и ЕС зад нея - успя да защити столицата си Киев и впоследствие да отблъсне руските войски по време на първата вълна от тяхната офанзива. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) дори започнаха контранастъпление през 2023 година след успешните операции за връщане на Херсон и на важни градове в Харковска област като Купянск, но след провала му балансът на силите се промени: Москва реорганизира войските си и след това получи безценна "тайна" помощ от Китай и Иран. Още: Единствената европейска ПВО, която може да сваля "Кинжал": Италия я дава на Украйна (ВИДЕО)

Забавената помощ

Може би най-голямата заплаха за Киев беше фактът, че САЩ в продължение на много месеци не можеше да приеме законопроект за военна и финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара в Камарата на представителите. Това съвпадна с намаляването на европейската подкрепа, особено от големи държави като Франция, Германия и Италия, както и с неспособността на Европейския съюз да формулира ясна и единна позиция по въпроса за продължаващата подкрепа за Украйна и контрола над разходите в Украйна. Причината бяха страни от ЕС като Унгария, чийто премиер Виктор Орбан поддържа добри отношения с Путин, което повлия значително на обема на европейската помощ за Украйна.

През последните седмици възможностите на украинските въоръжени сили на бойното поле значително намаляха. Успехът на администрацията на Байдън при окончателното одобрение на пакета от военна помощ за Украйна в Камарата на представителите на САЩ не можа да промени неблагоприятната ситуация за украинската армия в бърз порядък. Опасността за Харков нарасна в момент, когато водещите европейски държави започнаха да осъзнават сериозността на ситуацията не само за Украйна, но и за целия Източен фронт на НАТО, простиращ се от Финландия на север до Румъния и България на юг. Трите балтийски републики и Полша са застрашени още повече. Още: Снаряди: Числата сочат как Запада се мотае и Путин печели в Украйна

В този контекст, когато балансът на силите клони в полза на руските войски и Москва е възможно да направи голям пробив на източния фронт, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на среща на парламентаристи от страните-членки на Алианса, проведена в София: "Времето дойде съюзниците от НАТО да помислят за премахване на забраната за използване на оръжия, прехвърлени на Киев за атаки срещу Русия". Впоследствие Асамблеята на НАТО гласува именно "за" това, като още по-силен призив.

Това изявление дойде на фона на засилващите се руски атаки срещу цивилни цели и украинска инфраструктура. То беше последвано от съобщението на Лондон, че ще позволи на Киев да използва ракети с голям обсег на действие Storm Shadow, за да удари цели на руска територия, подобни решения последваха от още западни държави. Всичко това бележи важна промяна в курса на подкрепата за Украйна под лозунга "не позволявайте на Русия да спечели".

Въпреки че Путин по-рано говори за възможно използване на ядрени оръжия, а руското външно министерство не изключи атака срещу британски военни съоръжения, този път Европа изглежда по-решителна от преди, особено след напредъка на руските войски по различни сектори на фронта в Източна Украйна. Още: Ефектът на западното оръжие срещу Русия: Експертни позиции

Макар че тонът на централноевропейската ос спрямо Русия започва да се променя, Украйна страда от фундаментален проблем. Някои членове на ЕС виждат решение на войната в компромис, при който Киев ще отстъпи територия на Москва, докато други, особено източноевропейските страни, считат, че отстъпването днес в Украйна означава отстъпване утре на балтийските републики, Румъния, Полша и Финландия, пише още ливанското издание An Nahar.

Американската администрация е загрижена и за други кризи в света, не по-малко важни от войната в Украйна. Войната в Газа, например, е много опасна и засяга доверието в Запада.

Кризата в отношенията между САЩ и Китай, както и съдбата на Тайван представляват сериозно предизвикателство за американското влияние, за световния ред след Втората световна война и дори за целия постсъветски свят.

Това е преломен момент за Запада, който е изправен пред големи предизвикателства от алианса Китай-Русия-Иран-Северна Корея в момент, когато пропастта между Запада и Глобалния Юг се разширява. Нещо повече, съдбата на Украйна ще определи бъдещето на Запада за много десетилетия напред. Още: Руснаците закъсаха в Харковска област, западното оръжие действа (ВИДЕО)

Автор: Али Хамада

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес