Проучване загатва, че децата могат да продължат да носят маски и след пандемията

1621
Проучване загатва, че децата могат да продължат да носят маски и след пандемията
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че разпоредбите за предпазване в пандемията изчезват, може да има много добра причина децата да продължат да носят маските за лице. Неотдавнашно проучване установява, че излагането на замърсяване на въздуха може да доведе до високо кръвно налягане при децата, пише „Стъди Файндс“.

Дори да започнат да избягват мръсния въздух по време на юношеството, вдишването на замърсен въздух като деца може да увеличи риска от развитие на хипертония като възрастни, показва проучването.

Учените са изследвали над 350 000 деца на възраст между 5 и 12 години от САЩ, Китай и Европа. Екипът анализира 14 различни проучвания, разглеждайки ефектите от различни по размер частици върху кръвното налягане на децата.

СЗО: Ваксинираните трябва да бъдат с маски на места, където има Covid

Дори след ваксиниране срещу Covid-19, хората трябва да носят маски за лице в райони, където се разпространява вирусът, заяви СЗО в петъ...

Резултатите показват, че краткосрочната експозиция за по-малко от 30 дни на по-големи, груби частици, е достатъчна да повиши значително кръвното налягане.

Авторите на изследването откриват същия резултат при деца, изложени на фини частици и азотен диоксид от замърсяване на трафика за по-дълъг период. По-продължителното излагане на двата вида частици също повишава диастолното налягане - най-долното число, отчитащо съпротивлението на кръвния поток в кръвоносните съдове.

„Нашият анализ е първият, който внимателно проучва предишни изследвания, за да оцени както качеството, така и големината на връзките между замърсяването на въздуха и стойностите на кръвното налягане сред децата и юношите“, казва водещият автор на изследването професор Яо Лу в съобщение в медиите. „Констатациите предоставят доказателства за положителна връзка между краткосрочното и дългосрочното излагане на определени замърсители на въздуха в околната среда и кръвното налягане при деца и юноши.“

Предишни проучвания разкриха, че белите дробове на детето могат да дишат в по-високи концентрации околните частици от възрастните. Това предполага, че децата могат да бъдат изложени на по-голям риск от неблагоприятни ефекти на замърсяването на въздуха.

Маските ще се превърнат в "сезонно облекло" след пандемията, смята главният инфекционист на САЩ

Според главният инфекционист на САЩ доктор Антъни Фаучи, защитните маски могат да се превърнат в „сезонно облекло“ след пан...

Високото кръвно налягане през детството и юношеството е рисков фактор също за хипертония и сърдечни заболявания в зряла възраст.

Екипът е разделил изследванията на групи въз основа на продължителността на излагане на замърсяване на въздуха и на състава на замърсителите на въздуха. По-конкретно, изследователите са изследвали азотен диоксид и частици с диаметър 10 микрометра (груби) или 2,5 микрометра (фини).

Проф. Лу от Клиничния изследователски център в Централния южен университет в Чанша, Китай, съобщава, че както краткосрочното, така и дългосрочното излагане на замърсители на околния въздух са повишили стойностите на кръвното налягане сред малките деца и юношите.

„За да се намали въздействието на замърсяването на околната среда върху кръвното налягане при деца и юноши, трябва да се положат усилия за намаляване на излагането им на замърсители на околната среда“, добавя Лу. „Освен това е много важно рутинното измерване на кръвното налягане при деца и юноши, което може да ни помогне да идентифицираме хората с повишено кръвно налягане рано.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com