Путин и Ердоган са скрили щекотливата интрига от срещата в Сочи

5242
Путин и Ердоган са скрили щекотливата интрига от срещата в Сочи
Снимка: Getty Images/Guliver

След преговорите в Сочи не се изясни дали се е отдало на турския президент Реджеп Таийп Ердоган да „склони“ руския си колега Владимир Путин по кюрдския въпрос. Руското издание „Московский комсомолец“ отбелязва, че турският лидер не е произнесъл нито веднъж думата „кюрди“ на пресконференцията след края на разговорите, въпреки че преди отпътуването си той не е крил, че разчита да получи санкцията на Москва за провеждане на военна операция в кюрдската област Африн. Ердгоган не би се решил да действа без съгласието на Путин: събитията от 2015 година показаха, че подобни авантюри завършват зле.

По честота на контактите с Владимир Путин Ердгоан вече „задмина“ и Александър Лукашенко и скоро ще се справи и с друг свой отдавнашен съратник и партньор – президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев. Само през тази година президентите на Русия и Турция са провели най-малко 16 лични разговора: 12 по телефона и 4 очи-в-очи. А днешното му посещение в Сочи идва само един месец, след последната среща между двамата в Анкара.

ЕС вреди на себе си с действията си към Турция

Авторитарните лидери не просто идват и си отиват. И когато си отиват, те рядко го правят тихо. Проверката на един автократ като турски...

Тъй като в голямата политика се знае, че няма приятелство, подобна настойчивост може да бъде обяснена само през призмата на турските интереси, които не са тайна. На този етап Ердоган буквално бълва ненавист към кюрдите и е готов да направи каквото е необходимо, за да му позволят да реши „кюрдския въпрос“ в Сирия, според собствените си разбирания.

„Приоритетът на Анкара е ограничаването на силите на сирийските кюрди в района на Африн, а не джихадистите“, твърди ръководителят на научния център „Турция през 21 век“ Халдун Солмазтюрк. „Няма никакви признаци, че турското правителство има намерение да се занимава с джихадисти“.

Дори се появи версия, че турският президент е купил С-400, за да склони Путин към друга, доста по-важна за него сделка. Според мнението на Анкара Москва трябва да се откаже от идеята да повика представители на кюрдския „Демократически съюз“ в Астана и да санкционира операция против сирийските кюрди в контролирания от тях район на Африн.

Разбираемо е, че преговорите по такива чувствителни въпроси не завършват бързо, а взетите решения не стават достояние на широката публика.

Вместо планираните три часа, в Сочи Путин и Ердоган говориха близо пет часа. А след като излязоха пред журналистите президентите старателно се отклоняваха от основната тема и се опитваха да съсредоточат вниманието върху разнообразни аспекти от двустранното сътрудничество.

В Турция започнаха да изземват и учебници

В Турция са били иззети 518 учебника, за да се махне от тях „противоречиво съдържание“, както и следи от пропаганда на Фету...

Според думите на Владимир Путин след премахването на основните ограничения товарооборотът с Турция е нараснал с 36% и „има всички основания да се предполага, че миналогодишният спад ще бъде напълно преодолян“.

Турският президент благодари на руския лидер за възможността да бъдат възстановени доставките на домати, патладжани и нарове, които бяха под ембарго до 30 октомври т.г. Но според неговото мнение за да бъде достигнат товарооборот от 100 млрд. долара, трябва възможно най-бързо да бъдат премахнати и останалите ограничения, както и да бъде възобновен безвизовият режим между двете страни. „Ние трябва да отстраним всички пречки пред нашите бизнесмени и предприемачи“, подчерта Ердоган.

Значителна част от преговорите, по думите на руския президент, е била посветена на сътрудничеството в сферата на енергетиката. В края на срещата най-накрая той е получил уверения за започването на практическия стадий на строителството на атомната електроцентрала „Аккую“. Работата на строителната площадка трябва да започне до края на 2017 година: Ердоган публично покани Путин на церемонията по отливането на първия кубик бетон.

Турският лидер не бе така конкретен в коментарите си относно перспективите за започване на строителството на газопровода „Турски поток“ по територията на страната му. „Разбрахме, че руската част вече е завършена. Относно турската част мога да кажа, че ние следим внимателно този проект“, заяви Ердоган.

Най-забележителното е, че на пресконференцията не бе казано практически нищо по основната тема на преговорите – процеса за разрешаване на сирийската криза. Преди тръгването си за Сочи Ердоган не криеше това: Африн и ситуацията около Конгреса за междусирийски национален диалог са основни теми в дневния ред.

Кметът на Анкара не издържа на натиска на Ердоган

Кметът на Анкара Мелих Гьокчек, който е начело на турската столица от 1994 година насам т.е. 23 години, ще подаде оставка заради натиск...

Точно преди да се качи в самолета той даже издаде пред турските журналисти съкровената си мечта – изтеглянето на руските и американските войски от територията на Сирия. Тогава, според неговото мнение, няма да има никакви проблеми с организацията на политическия процес.

За съжаление в Сочи елегантният му тон отстъпи мястото си на внимателни и политкоректни заявления. „Астанинските срещи и създаването на зона за деескалация внесоха определен принос за намаляването на насилието в региона. Наскоро се появи почва, на базата на която ще можем да се съсредоточим върху политическото разрешаване на въпроса“ - това е всичко, което каза Ердоган, по същество.

И въпреки че няколко пъти нарече Путин „скъпи приятелю“, който на свой ред определи двустранните срещи като „незабюрократизирани“ и с резултативен характер, даже и от страни беше очевидно, пишат от руското издание, че президентите не се доверяват един на друг. А липсата на взаимно доверие в международните отношения – това е главния, и както показва практиката, трудно разрешим проблем.

Московский комсомолец

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари