Русия е пред исторически поправки в Конституцията

7376
Русия е пред исторически поправки в Конституцията
Снимка: Getty Images/Guliver

На заседание в сряда Държавната дума на Русия прие на трето – последно – четене законопроекта за внасяне на изменения в Конституцията на страната. За това решение гласуваха 383 депутати, нямаше против, а 43 народни представители от Комунистическата партия се въздържаха. Всички останали партии подкрепиха закона, предава ТАСС.

Както заяви пред журналистите председателят на Държавната дума Вячеслав Володин „измененията, които се правят, са необходими предвид предизвикателствата на днешния ден и нуждите на обществото“. „В същото време основните принципи и ценности на нашия основен закон, изложени в глави 1, 2 и 9, остават непроменени, както многократно каза президентът на Руската федерация“, подчерта той.

Путин: Американската нация не може да има специални права

Нивото на отношенията между Русия и САЩ в момента може да бъде оценено на „между двойка и тройка, но по-близо до тройка“, с...

Володин увери, че „преди поставянето на изменения в Конституцията на всеруски вот, депутатите ще се срещнат със своите избиратели в регионите, за да обяснят всяко изменение“. Той припомни, че преди това този въпрос е бил обсъден от Съвета на Държавната дума. „Планираме работния си график през април, така че депутатите да могат да бъдат повече в регионите, да общуват с хората, да отговарят на техните въпроси относно промените в Конституцията“, добави той.

Сега законът трябва да бъде одобрен от Съвета на федерацията, като разглеждането в горната камара е насрочено за сряда, 11 март, допълва агенция Фокус.

Ако документът е подкрепен от 2/3 от законодателните събрания на съставните структури на Руската федерация, президентът ще изпрати искане до Конституционния съд за проверка на разпоредбите, които не са влезли в сила. В случай на положително решение, на 22 април ще се проведе общоруски вот за изменение на Конституцията. Ако гражданите на Руската федерация подкрепят изменението, държавният глава ще издаде указ за официалното публикуване на Конституцията, както е изменена, и ще посочи датата, на която измененията влизат в сила. Новата версия на основния закон ще бъде публикувана веднага след публикуването на резултатите от общоруския вот.

Какво точно се променя

В текста бяха включени поправки, според които действащите и настоящите президенти на Русия ще могат да се кандидатират за поста държавен глава без да се вземат предвид предишните им мандати. Освен това, правилото за двата мандата „не възпрепятства лице, което е заемало и (или) заема поста президент на Руската федерация в момента, в който това изменение влезе в сила, за да участва като кандидат в избора на президент на Руската федерация“ след влизането в сила на измененията в основния закон. Държавният глава ще може да участва отново в изборите, независимо колко пъти е бил избран на този пост по-рано.

Турска медия пак се жалва за Идлиб, от Русия питат защо Европа да плаща цената

До края на първия ден от прекратяването на огъня силите на сирийското правителство били нарушило последното споразумение, подписано в М...

Освен това, за президента, премиера, вицепремиерите, министрите, ръководителите на федералните изпълнителни органи, сенаторите и заместниците, ръководителите на региони, съдиите, прокурорите и омбудсмана по правата на човека в Руската федерация, Конституцията установява забрана за чуждо гражданство, разрешение за пребиваване в друга държава и съхраняване на пари в банки в чужбина.

Според документа, сега Държавната дума ще утвърждава кандидатурата на премиера, предложена от президента. Сега камарата се съгласява държавният глава да назначи председател на кабинета. Ако Държавната дума три пъти отхвърли кандидатурата на министър-председателя, президентът има право да го назначи сам. В този случай държавният глава ще има право да разпусне Държавната дума и да свика нови избори. Кандидатурите на вицепремиери и федерални министри ще бъдат одобрени от Държавната дума по предложение на премиера (с изключение на министрите на силовия блок и външния министър, които се назначават пряко от президента след консултации със Съвета на федерацията). Президентът също ще има право да разпусне Думата, ако депутатите три пъти не одобрят повече от една трета от състава на правителството.

Законът за промени в Конституцията включва норма, според която „председателят на правителството на Руската федерация, заместник-председателят на правителството на Руската федерация, федералният министър може да подаде оставка, която се приема или отхвърля от президента на Руската федерация“. В случай на освобождаване или уволнение на ръководителя на кабинета, неговия заместник или министър, президентът „има право да инструктира това лице да продължи да изпълнява задълженията си или да назначи друго лице до подходящо назначавание“, се уточнява в поправката.

На нивото на Конституцията се определя статутът на Държавния съвет, който ще се формира от президента с цел определяне на основните насоки на вътрешната и външната политика. По-подробно разпоредбите относно Държавния съвет ще бъдат разкрити в отделен федерален закон.

Според закона Русия може да участва в междудържавни асоциации и да прехвърля върху тях част от своите правомощия в съответствие с международните договори, по които Руската федерация е страна, ако това не води до ограничения на правата и свободите на гражданите и не противоречи на основите на конституционната система. В същото време „решенията на междудържавните органи, приети въз основа на разпоредбите на международните договори на Руската федерация в тяхното тълкуване, които противоречат на Конституцията на Руската федерация, не подлежат на изпълнение в Руската федерация“.

Русия довършва "Северен поток - 2" под охрана на бойни кораби? (ВИДЕО)

На 9 февруари 2020 г. от пристанището на Владивосток неочаквано излязъл без публично обявяване големият противолодъчен кораб „Адм...

Конституционният съд от своя страна ще вземе решение за „възможността за изпълнение на решение на чуждестранен или международен (междудържавен) съд, чужд или международен арбитражен съд (арбитраж), налагащ задължения на Руската федерация, ако това решение противоречи на принципите на публичния закон и ред“ на Руската федерация. Същото се отнася и за решения на междудържавни органи, приети въз основа на разпоредбите на международните договори на Руската федерация.

Сега ще бъде фиксирано на нивото на Основния закон, че минималната заплата е гарантирана в Русия и трябва да бъде „не по-ниска от разходите за живот на трудоспособното население като цяло в Руската федерация“ и „индексация на социалните помощи и други социални придобивки“. Подобна норма за минималната работна заплата вече е заложена в Кодекса на труда на Руската федерация. Въвежда се задължението на държавата да индексира редовно пенсиите.

Конституцията се допълва от нормата, че „децата са най-важният приоритет на държавната политика на Русия“. Държавата създава условия, благоприятни за цялостното духовно, нравствено, интелектуално и физическо развитие на децата, възпитанието на патриотизъм, гражданство и уважение към старшите, като се грижи за останалите без родители.

Основният закон ще предписва, че Руската федерация, „обединена от хилядолетна история, запазваща паметта на предците, които са предали идеали и вяра в Бога, както и приемствеността в развитието на руската държава, признава исторически установеното държавно единство“. Намаляването на значението на подвига на хората в защита на Отечеството не е позволено. Руският език е признат за език на държавообразуващия народ, част от многонационалния съюз на равни народи на Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари