САЩ оставят Афганистан на талибаните след почти 20 г. война

13285
САЩ оставят Афганистан  на талибаните след почти 20 г. война
Снимка: Getty Images/Guliver

Почти две десетилетия след като САЩ нанесоха въздушни удари срещу управляващия талибански режим в Афганистан и започнаха това, което ще се превърне в най-дългата война на Америка, твърдолинейната група е в по-силна позиция от всякога, коментира AFP.

Нашествието, последвало онези удари от 7 октомври 2001 г., бързо свали от власт екстремистите, които бяха приютили Ал Кайда, групировката, която извърши атаките от 11 септември, които убиха близо 3000 души в Америка само седмици по-рано.

Сега, 19 години от краха на бруталния им ислямистки режим, талибаните настояват за завръщане на власт, като подписаха забележителен договор за изтегляне на войски с Вашингтон през февруари и в момента провеждат мирни преговори с афганистанското правителство.

Опасяващи се, че талибаните не са се променили много от най-мрачните дни на техния режим - когато убиваха жени, обвинени в прелюбодейство, нападаха малцинствени религиозни групи и забраняваха на момичета да ходят на училище - много афганистанци се притесняват от нова ера на влияние на талибаните.

"Спомням си режима на талибаните като кошмар. Ние се страхуваме за нашето бъдеще и бъдещето на дъщеря ми", каза живеещата в Кабул Катаюн Ахмади, 26-годишна майка.

Тя си спомни, че е видяла отсечени ръце и пръсти по улиците на Кабул след ампутации за дребни престъпления съгласно стриктното прилагане на шериата от талибаните.

Нахлуването на САЩ през 2001 г. предвещаваше някои трайни подобрения за младите афганистанци - особено момичетата - и въведе конституция, гарантираща някои свободи, включително правото на образование.

Но досега в мирните преговори в Доха, започнали миналия месец, талибаните не са казали почти нищо по въпроси като правата на жените или свободата на изразяване.

Съпругът на Ахмади, Фарзад Фарнуд, на 35 години, изследовател от Афганистанския институт за стратегически изследвания, заяви, че нараства насилието на талибаните, тъй като е сключена сделка между твърдата група и Вашингтон, което показва, че бойците не са се променили.

"Това създава ли надежда за афганистанците? Не, не го прави", каза той.

Като тийнейджър е бил свидетел как талибани убиват с камъни жена, както и на публични екзекуции и бичувания на футболния стадион в Кабул. Семейството му трябвало да скрие антената на своя черно-бял телевизор на дърво, когато талибаните забранили музиката и забавленията.

"Всички постижения, които постигнахме през последните 18 години, не съществуваха в ерата на талибаните," каза той.

Междуафганистанските преговори започват на 12 септември в Доха

По-рано говорител на афганистанския президент заяви, че делегацията е "напълно подготвена" за разговори с представители на талибаните и...

В изявление, публикувано във вторник, талибаните твърдят, че САЩ "арогантно отхвърлят" техните апели за дипломация през 2001 г., вместо това предприемат "брутална инвазия".

"Америка, нейните съюзници и коалиции биха били ... пощадени от позор и военни престъпления заедно с големи човешки и материални загуби", казаха те и добавиха, че приветстват възможността да въведат "суверенно ислямско правителство".

Зиа-ул-Рахман, бивш бунтовник, който се бори с чужди войски и афганистански правителствени сили в продължение на четири години, заяви пред АФП, че талибаните настояват за "създаването на ислямска система", въпреки че конституцията на страната вече дава предимство на религията.

"Нямаме проблем с момичетата да получат образование или жените да работят, но те трябва да носят хиджаб", добави той.

Участието на САЩ в Афганистан се оказа болезнено трудно за свръхдържавата, като източи над 1 трилион долара от касата си и отчете около 2400 смъртни случая във войната, която Пентагонът определи като патова ситуация.

Тръмп изтегля част от войските на САЩ от Ирак и Афганистан

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обяви скоро намаляването на военното присъствие на САЩ в Ирак и Афганистан, каза пред журналисти вис...

В Доха талибаните и афганистанското правителство се борят да стигнат до общ език по редица въпроси, преди дори да могат да изготвят дневен ред, в разговори, които могат да продължат с години.

Някои американски законодатели заявиха, че ще се противопоставят на всяка сделка, която не успява да защити жените и малцинствата, но администрацията на президента Доналд Тръмп подчерта, че иска да има малко общо с резултата, който според нея ще бъде "принадлежност на Афганистан".

Джавед Ратмани, 38-годишен служител по сигурността в Кабул, заяви, че деангажирането на САЩ неизбежно ще доведе до превземането на Афганистан от талибаните.

"Това не са мирни преговори, а сделка за предаване на следващото правителство на талибаните", каза той.

"Хората са по-доволни от всичко, което имаме в момента, в сравнение с най-тъмните времена на талибаните."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари