САЩ се обръщат към Куба

3276
САЩ се обръщат към Куба
Снимка: Getty Images / Guliver

Американците все още не могат да пътуват до Куба като туристи въпреки политиката на отваряне, която води администрацията на президента Барак Обама. Обявените във вторник нови правила обаче ще направят пътуването по-лесно и по-евтино. В миналото американците, които искаха да пътуват законно до Куба, трябваше да разчитат на компании с лиценз от министерството на финансите, което изискваше от туроператорите да съхраняват подробна информация за маршрута и други данни, за да докажат, че пътуването е било с културна и образователна цел.

Забраната пред туризма, за която има законови разпоредби, ще остане в сила. Според новите правила обаче задължението да се докаже, че пътуването има образователни цели, вече ще се пада на пътниците. А всеки сезонен пътник ще ви каже, че разговорите с барманите в заведенията, дори и да не са на брега на морето, може да бъдат високо образователни.

Новите правила също така ще отслабят банковите и финансовите ограничения и ще позволят на кубинците да работят в САЩ с временни визи. Тези промени ще бъдат улеснение за кубинските атлети, артисти и учени при посещението в САЩ за конференции, академични събирания и краткосрочни работни проекти. С тези съществени промени Обама, който трябва да посети Хавана в неделя, трябва да покаже, че облекчаването на движението на хора, стоки и информация дава на кубинците повече свобода в сравнение с политиката на изолация, която САЩ прилагаха в продължение на десетилетия.

Куба и ЕС подписаха споразумение за нормализиране на отношенията

Европейският съюз и Куба подписаха днес споразумение за нормализиране на отношенията 13 години след тяхното прекъсване. Този важен нап...

„Ние обезсмислихме извинението, което режимът на Кастро непрекъснато използваше, за да обясни защо не може да даде по-голяма свобода на народа си. То се състоеше в това, че жестокият северен съсед не им позволява или ги саботира”, каза Обама пред испанската редакция на Си Ен Ен. „Това извинение вече е несъдържателно”, допълни той.

Ембаргото затрудняваше американските институции и университетите да работят и да се учат от кубинците. Кубинската журналистка Елаин Диас, която през 2014 година получи награда от фондацията Nieman в Харвардския университет, води неколкомесечни битки с банковите чиновници, които закриха сметката й, след като у тях се породи съмнение дали е законно банката им да поддържа отношения с кубински гражданин. Парите от стипендията, които тя успя да спести в Бостън, обаче й позволиха да открие собствен новинарски сайт в Куба, който се справя впечатляващо добре.

Въпреки че администрацията на Обама лобира пред Конгреса за отменянето на ембаргото, някои федерални чиновници все още необяснимо прилагат част от неговите аспекти. Миналия месец министерството на финансите глоби френска компания с 614 250 долара за износ на стоки от САЩ до кораб, който плава в кубински води. В изявление министерството определи действията на компанията като „прикрито” нарушение на ембаргото. Подобни мерки не водят до нищо и само изпращат объркващи сигнали във време, в което Белият дом се опитва да изгради конструктивна връзка с кубинското правителство.

The New York Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари