Сценарии за Афганистан след изтеглянето на чуждите войски

4279
 Сценарии за Афганистан след изтеглянето на чуждите войски
Снимка: Getty Images/Guliver

След като военното присъствие на САЩ в Афганистан на практика приключи, страната е изправена пред несигурно бъдеще с разрастващи се атаки на талибаните и надвиснала заплаха от гражданска война.

Нарастват опасенията, че загубата на жизненоважна американска въздушна присъствие - мащабно ограничено от затварянето на авиобазата Баграм - ще обезсили способността на афганистанското правителство да държи властта, тъй като множество играчи обикалят, за да се възползват от вакуума на властта.

Ето някои от сценариите

Ще сложи ли край на войната изтеглянето на САЩ?

Докато с изтеглянето на Вашингтон завършва най-дългата война на Америка, конфликтът в Афганистан продължава, без очевидни признаци на прекратяване на огъня. Вместо това бунтовниците се фокусират върху пълна военна победа и свалянето на президента Ашраф Гани. Наскоро те постигнаха огромен напредък в цялата страна, като си осигуриха контрол над десетки нови области, но афганистанските сили за сигурност продължават да контролират твърдо големите градове.

"Засега боевете ще се засилят и афганистанските сили трудно ще се поддържат военно самостоятелно," каза афганистанският анализатор по сигурността Бари Арес.

Съобщава се, че изтекла вътрешна оценка на американското разузнаване казва, че талибаните могат да превземат Кабул в рамките на шест месеца след изтеглянето на САЩ.

Правителствените сили и талибаните редовно твърдят, че си нанасят огромни загуби в жива сила един на друг, но независимата проверка е невъзможна.

През последните седмици обаче броят на целенасочените убийства на образовани афганистанци и атаки с лепливи бомби срещу цивилни граждани намаля.

Могат ли афганистанските сили да осигурят сигурност?

Това предстои да се види, доколкото предстои всеобхватна гражданска война.

Американските военновъздушни сили бяха ключов фактор в продължаващата битка, предлагайки жизненоважна подкрепа на афганистанските сили за сигурност, когато те рискуваха да бъдат преодолени. В знак на евентуално нарастващо отчаяние правителството на Афганистан отправя призиви към цивилни да сформират милиции за борба с талибаните - ход, който според някои анализатори може само да добави масло в огъня.

„Тази стратегия трябва да бъде добре ръководена, добре дирижирана и добре контролирана, в противен случай може да се върне обратно с обратен знак“, каза чуждестранен анализатор по сигурността, който не иска да бъде посочен.

С появата отново на военнолюбците съществува риск Афганистан да влезе отново в състояние на гражданска война, тъй като сигурността се влошава, а въоръжени фракции влизат в битката в в стремеж за сдобиване с власт.

Може ли да има политическо споразумение?

Президентът Гани иска прекратяване на огъня с талибаните преди президентските избори, на които избирателите ще изберат "правителство на мира". Той отказа призиви за неизбрано временно правителство, което включва талибаните.

САЩ оставят Афганистан там, където го намериха – в ръцете на талибаните

В петък последните американски войници напуснаха авиобаза Баграм в Афганистан, която някога е била дом на десетки хиляди американски во...

Съединените щати подкрепят такова служебно правителство, като настояват за консенсус между враждуващите страни на знаковите преговори в Доха, които са в застой.

Макар и стоящи встрани по отношение на спецификата, талибаните настояват, че Афганистан трябва да се превърне в емирство, да се движи по строги ислямски линии и да се ръководи от съвет на религиозните старейшини.

В Афганистан е имало четири президентски избора от свалянето на талибаните през 2001 г. и милиони афганистанци са възприели рлуралистична, демократична система - въпреки че гласуването е изпълнено с корупция.

Сега, когато е се върви към завръщане на бунтовниците, анализаторите се опасяват, че демократичните придобивки от последните две десетилетия могат да бъдат загубени.

"Талибаните засега изглеждат убедени, че могат да поемат властта със сила," каза политическият анализатор Рамиш Салехи. "Това е борба, която ще определи ... дали демокрацията ще надделее над идеологическите сили."

Руските граничари нащрек заради ситуацията в Афганистан

Руските военни и гранични служители ще следят влошаването на ситуацията в граничните региони на Афганистан и ще вземат подходящи решени...

Ами жените в Афганистан?

Има осезаем страх, че трудно извоюваните права на жените ще бъдат загубени. Преди да бъдат свалени през 2001 г., талибаните забраниха на момичетата да учат и убиваха с камъни жени, обвинени в престъпления като прелюбодейство.

След като талибаните останаха извън властта, афганистанските жени станаха видни политици, активистки, журналисти и съдии.

Талибаните настояват, че ще зачитат правата на жените в съответствие с ислямския закон, но активистите отбелязват многобройните тълкувания на това в мюсюлманския свят.

"Има общо чувство на несигурност сред жените, които смятат, че екстремистите отново ще ги затворят по домовете им", каза активистът Хосай Андар.

"Но този път няма да се откажат ... този път щеше да има съпротива."

САЩ ще изтеглят войските си от Афганистан до края на август

САЩ разчитат изтеглянето на американските войски от Афганистан да приключи до края на август. Това заяви в петък на брифинг говорителка...

С влошаване на ситуацията със сигурността работата по развитието ще става все по-трудна за извършване в бедната страна.

Какви са икономическите перспективи?

Афганистан е една от най-бедните страни в света, дълбоко задлъжняла и изцяло разчитаща на чужда помощ. Докато нацията се гордее с доходоносни минерални резерви, които съседите, включително Китай и Индия, искат да използват, ситуацията със сигурността никога не е била достатъчно стабилна, за да могат приходите да напълнят държавната хазна.

През ноември световните донори се ангажираха да предложат помощ на Афганистан до 2024 г., но има опасения, че при непосредственото излизане на чужди сили, донорите може да не изпълнят ангажиментите си.

„Икономиката вече е в стръмен упадък ... и без това страшният процент на безработица отново ще стигне до небето“, каза анализаторът Салехи.

Източник/АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари