Ще споделят ли САЩ тайните на F-35 с Турция?

4335
Ще споделят ли САЩ тайните на  F-35 с Турция?
Снимка: Getty Images/Guliver

Продаването на най-съвременните оръжейни системи на нашите съюзници означава споделяне на някои или всички тайни на тези съюзници. И това не винаги е добра идея. Два инцидента - един действителен и един незавършен – вкараха в играта тайните на невидимия F-35. Първият включва загубата на японския F-35. Вторият е решението на администрацията на Тръмп да откаже F-35 на Турция, която вече е платила за него, пише американският вестник Washington Times в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

F-35 е най-скъпата оръжейна система, която Пентагона някога е купувал. Инженерните проблеми, някои от които остават нерешени, отлагат производството му с години.

Осем държави, включително Турция, си партнират със САЩ по програмата F-35. Още три - Израел, Япония и Южна Корея ги купуват чрез нашата програма за военни продажби в чужбина.

Японски F-35 се разби по време на учение

Японски изтребител F-35A е изчезнал от радарите, на 135 километра източно от въздушната база Мисава, разположена в северната префектура...

На 9 април един от тези самолети на японските въздушни сили за самоотбрана изчезна и очевидно се разби на около 85 мили (137 км) от Мисава в Северна Япония. Оттогава ние и японците претърсваме района. Някои части на самолета са възстановени, но тялото на пилота и останалите все още липсват в морета с дълбочина около 5 000 фута (1500 метра).

Скоро - ако вече не са - други държави с други мотиви ще се присъединят към търсенето. Ако Русия, Китай или страни, свързани с тях, намерят части от изгубения F-35, някои от неговите тайни могат да бъдат открити с тях. Например, ако един от няколкото компютъра на самолета бъде намерен, от него ще се изсипят повече тайни, отколкото вода.

Когато съветска подводница, носител на балистични ракети, потъва през 1968 година, ЦРУ построява кораба Glomar Explorer, за да я извади от дълбочина от повече от 5 км. Усилието, започнало през 1974 година в рамките на тайна операция, в крайна сметка се оказва неуспешно. По-модерните технологии обаче биха могли да намерят части от японския F-35.

Обикновено продаваме на съюзниците си малко по-слаби системи, от тези, които купуваме за нашите въоръжени сили, за да защитим някои тайни. Японците очевидно не могат да бъдат винени, дори някои от тайните на F-35 да бъдат открити от нашите противници в резултат от катастрофата. Да им се даде възможност да закупят F-35 беше добър ход, защото те бяха и остават надежден съюзник. С Турция обаче не е така.

Президентът Реджеп Таийп Ердоган не крие съюзяването на страната си с Русия, независимо от членството на Турция в НАТО. Неговият договор с Русия и Иран за запазване на Башар Асад на власт в Сирия доведе до установяването на военно присъствие в Сирия на два от принципните ни противници.

САЩ прекратиха доставките за Турция на оборудване за F-35

Съединените щати обявиха, че прекратяват всички доставки за Турция, свързани с оборудването за изтребителите F-35, след като югоизточни...

В подкрепа на това пренасочване Турция купува руски противовъздушни/противоракетни системи С-400, които трябва да бъдат доставени това лято. Администрацията на Тръмп спря доставката на F-35, както и помощното оборудване на Турция и заплаши с икономически санкции, ако С-400 действително бъдат доставени.

Ако F-35 и С-400 бъдат доставени в Турция, турците - с помощта на Русия - ще могат да ги тестват едно срещу друго. По този начин те ще могат да определят много от възможностите на F-35, включително, най-важното, способността му да избягва радарите на С-400. Тази информация може да доведе до откриването на това как да се препрограмира С-400, за да открие и свали F-35.

Но турците вече са платили около 8 млрд. долара за самолети F-35 и помощно оборудване. Освен това, турските компании са сред доставчиците на части за изтребителите. Спирането на участието на Турция в програмата вече наруши програмата за F-35.

Ако самолетът не бъде доставен, Lockheed Martin (бел.ред. - компанията-производител) ще трябва да възстанови част или цялата сума, която турците вече са платили. Това също ще наруши програмата, но и двата проблема са преодолими. С коварството на Ердоган не е така.

Тежестта на съпротивата на САЩ срещу закупуването на С-400 от Турция се видя през февруари, когато вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че Вашингтон „... няма да стои със скръстени ръце, докато съюзници от НАТО купуват оръжия от нашите врагове“.

Вече има законопроект за забрана на продажба на F-35 на Турция

Група сенатори внесоха закон, който ще забрани продажбата на изтребители F-35 на Турция. Мотивите са опасенията около плановете на Анка...

През март генералният секретар на НАТО и командващият Европейското командване на ВС на САЩ генерал Къртис Скапароти заявиха пред Комисията по въоръжените сили на Сената, че турците не трябва да получават F-35, ако продължат със закупуването на руската ракетна система.

Ердоган е абсолютно категоричен в решението си да купи С-400. Но заплахата от американски санкции според закон, който предполага налагането им на държави, които купуват военно оборудване от Русия, има някакъв ефект.

Заплахата от икономически санкции може да вкара здрав разум в главата на Ердоган. Турската лира е слаба, след като загуби 30% от стойността си миналата година. Държавният секретар Майк Помпео и няколко сенатори предупредиха Турция за санкции срещу нея.

Русия е единственият възможен източник на помощ за компенсиране на всички санкции на САЩ, но тя не е обещала такава помощ, вероятно защото руската икономика не е достатъчно силна, за да го направи.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви на пресконференция в средата на април, че Турция взима под внимание притеснения на НАТО – разбирай САЩ – относно покупката на С-400. Ако Турция приеме доставката на системите, нашите санкции трябва да влязат в сила незабавно, дори с риск турската икономика да спре напълно, пише още в статията си Washington Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари