Сирийските бунтовници не вярват в мирните преговори

8395
Сирийските бунтовници не вярват в мирните преговори
Снимка: Getty Images/Guliver

Опозиционните политически лидер и бунтовническите командири в Сирия казват, че международната дипломатическа инициатива за прекратяване на гражданската война в страната ще се провали, докато ясно не бъде заявено, че не само президентът Башар Асад трябва да си замине, но също кръгът му от приближени и повечето началници на страховитите разузнавателни служби. От четири години опозиция и бунтовници се опитват да свалят Асад и не са в настроение за компромиси.

Те са подозрителни към международната инициатива за намиране на политическо решение на войната, довела до смъртта на 250 000 души. Те се опасяват, че подкрепящите Асад Русия и Иран ще сломят западните държави. И според тях започналите миналата седмица преговори във Виена не трябва да бъдат продължавани до безкрай.

Епидемията от холера в Ирак се разпространява и в съседните страни

Епидемията от холера, избухнала в Ирак, се е разпространила и в съседните Сирия, Кувейт и Бахрейн. За това предупреди директорът на ира...

В преговорите участват 17 държави, включително САЩ, Русия и Иран.

Комюникето от Женева

Опозиционните лидери казват, че на Техеран не трябва да се разрешава да продължи да участва в преговорите, ако не приеме договореното с подкрепата на ООН през 2014 Женевско комюнике, поставящо условието Асад да предаде властта.

Политиците от Сирийската национална коалиция (СНК) разглеждат преговорите като маневра на международните играчи, и казват, че без участието на СНК или правителството на Асад преговорите за безполезни.

Някои от участващите в преговорите във Виена нации предвиждат няколко месеца подготвителен период между договарянето на мир и формирането на ново преходно правителство в Сирия.

Руски медии: Умерената сирийска опозиция ще се срещне с Русия

Делегация от Свободната сирийска армия (ССА) се е съгласила да се срещне с руски представители в Абу Даби в края на следващата седмица,...

Асад трябва да се оттегли

Закария Малахефджи, говорител на бунтовническия алианс „Армия на светите войни“, каза, че сражаващите се в Сирия никога няма да приемат Асад да остане на власт по време на прехода. Нито няма да приемат оставането на някой от вътрешния кръг на режима на Асад или от тайните служби, защото имат „кръв по ръцете си“.

Малцина сирийци, политици, активисти или сражаващи се вярват, че на този етап е възможно постигането на споразумение за мир.

Те отбелязват спора между Саудитска Арабия и Иран – Техеран заплаши да се оттегли от планирания следващ кръг от преговорите – и посочват, че обстоятелствата са срещу намирането на политическо решение, особено след като Русия се намеси в сраженията в подкрепа на правителството на Башар Асад.

С нарастването на броя на загиналите, перспективите за постигане на договорка изглеждат все по-мрачни.

Терористи в Сирия искат от куп от 6 млн. евро за бременна журналистка

Терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра" иска откуп от 6 млн. евро за бременна немска журналистка, взета като заложничка, съобщи те...

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com