"Слободен печат": С Каракачанов може да се преговаря, колкото със "Златна зора"

4799
"Слободен печат": С Каракачанов може да се преговаря, колкото със "Златна зора"
Снимка: БГНЕС

Специалният представител на македонското правителство Владо Бучковски е на посещение в София от вчера на мисия „за възстановяване на доверието в изпълнението на Договора за добросъседство“, но засега остава несигурно какво ще обсъжда той конкретно - дали ще отговори на искането на българската страна да се подпише анекс към договора от 12 точки, дали ще иска отговор на предложения план за действие за изпълнение на договора или нещо друго. Това пише вестник „Слободен печат“ в свой материал, цитиран от агенция "Фокус".

Правителството не предоставя информация за анекса, въпреки факта, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ го призовава в продължение на два дни да отговори „дали започват преговори за продажбата на македонската идентичност“.

Министерството на външните работи съобщава, че тези дни ще бъдат обменени предложения от двете страни, а според анализаторите сега Скопие не трябва да бърза да намира решение за изнудването на източната съседка, докато парламентарните избори през март приключат.

Каракачанов: Няма сила, която да ме накара да наричам моята внучка „то“,

"Няма сила, която да ме накара да наричам моята внучка „то“, за мен тя е моето момиче, защото е от женски пол! А това, че ...

Според анализатора Петър Арсовски от анекса, обявен през почивните дни от българския вицепремиер Красимир Каракачанов, няма да има нищо, защото това е предизборен памфлет.

„Опитът на България да получи нов документ в македоно-българските преговори е предназначен за вътрешната им политическа сцена да повиши рейтинга преди гласуването. Каракачанов и неговата партия ВМРО имат най-много облаги и политически точки от подобни изяви, следвани от партия ГЕРБ на настоящия премиер Бойко Борисов. Подобни предложения за анекс към споразумението за нашата страна са абсолютно неприемливи и от това няма да има нищо“, заяви Арсовски пред „Слободен печат“. 

За него настоящата ситуация, в която Каракачанов има основната дума в преговорите между РС Македония и България, е подобна на, например, бившия гръцки премиер Алексис Ципрас, казващ на премиера Зоран Заев, че македоно-гръцките отношения трябва да бъдат обсъдени с екстремистката „Златна зора“.

„Няма да има напредък, докато Каракачанов отговаря за разговорите. Те се опитват да поддържат този въпрос актуален и да събират точки в кампанията и ни устройва да не бързаме, някаква дзен позиция до март, да преминем през изборите и да видим новото разпределение на политическите сили. Разбира се, добре е, че Владо Бучковски е там, трябва да говорим, но пръстите ни не трябва да са бързи, тоест не бива да бързаме за решение. В този случай скоростта, с която ще бъде разрешен спорът, не е равна на качеството“, заключава Арсовски.

Според български медии целта на посещението на Бучковски е да се възстанови доверието между двете страни и прилагането на Договора за приятелство от 2017 г. За последно той посети София в началото на декември, когато се срещна с външния министър Екатерина Захариева, премиера Борисов и вицепремиера Каракачанов, преди София да потвърди ветото си в Брюксел върху приемането на рамката за преговори за членство в ЕС.

Каракачанов: Ако при ваксинирането в Сандански има злоупотреба, трябва да има и наказания

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че ако при ваксинирането на общински съветници в Сандански миналата седмица се установи, че и...

Преди срещата с Бучковски Каракачанов каза, че няма да има напредък, докато в С. Македония има реч на омразата и „някой там смята, че ще бъдат използвани външни фактори за оказване на натиск върху България“. 

„България има ясна позиция и е крайно време в Скопие да започне да чете решенията на българския парламент. Не мисля, че има смисъл да водим празни разговори. Г-н Бучковски е добронамерен човек. Той има политически опит, грамотен човек, с добро отношение към България. Неслучайно той е избран за преговарящ и посредник, но мисля, че властите в Скопие го използват. Използва се за демонстриране на добра воля. Самият той има добра воля, но тези, които го изпращат – нямат“, каза Каракачанов.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ повтори вчера, че „се планира Бучковски тайно да преговаря за македонския език и идентичност“. 

„Правителството крие от гражданите условията и изискванията на приложението с 12 точки. Докога македонската идентичност и език ще бъдат обсъждани на някои тайни маси за преговори? Правителството позволява да се отрича Македония по телевизионни предавания в София, а македонската идентичност да бъде билет за подкуп при преговорите с ЕС. С посоченото приложение макарата започна да се отвива. Информацията на ВМРО-ДПМНЕ от миналата година беше потвърдена, че на македонското правителство е връчено приложение от 12 точки, с отрицателни позиции по отношение на македонската идентичност. Сега разбираме, че това приложение е дадено на Заев, Димитров и Османи през ноември миналата година. Три месеца мълчание за македонските граждани, три месеца тайни преговори“ - каза вчера Стефан Андоновски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com