Стените не са решение

5258
Стените не са решение
Снимка: Gettyimages

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Унгария Виктор Орбан имат поне една обща идея. И двамата вярват, че за спирането на наплива от чужденци в техните държави е нужно да се барикадират границите им, според професора по социология Ейкос Рона-Тас и Дейвид Скот Фицджералд, директор на Центъра за сравнителни изследвания на имиграцията към Университета на Калифорния. Тръмп иска безпроблемна стена на южната граница на САЩ да спира мигрантите, главно от Латинска Америка. Орбан иска да загради Европейския съюз и така да държи навън бежанците от Сирия, Афганистан и размирните държави в Африка. Правителството на Орбан завърши над 160-километрова ограда с бодлива тел по границата със Сърбия, а сега я продължава към Хърватия и Румъния.

И Тръмп, и Орбан разпалват обществените опасения и така се представят като защитници на своите нации в замяна на гласовете на избирателите. Но изграждането на по-високи стени и копаенето на по-дълбоки ровове разрешават малко проблеми, докато в същото време нанасят сериозни човешки и финансови вреди.

Заради бежанците Германия превежда конституцията си на арабски

Германия преведе първите 20 члена от Конституцията си на арабски, за да могат бежанците в страната по-лесно да се запознаят с нейните...

Ироничното е, че стените затварят вътре незаконните имигранти, когато те успеят да влязат в страната. В случая на САЩ, сериозното изграждане на стена започва в средата на 90-те. Академични проучвания и независими оценки на американската правителствена сметна палата показват, че засиленото правоприлагане кара незаконните имигранти да останат в САЩ за по-дълъг период – за да избегнат физическите рискове и високата цена при повторни нелегални преминавания.

Малцина биха заявили, че страните не трябва да контролират границите си изобщо, но контролирането на границата е комплексна задача. Правителствата често опитват да контролират имигрантите, туристите, терористите, епидемиите, наркотиците и стоките избягващи митата. И всяко от тях изисква своя набор от инструменти за контрол. С изключение на туристите, никое от изброените не може да бъде спряно физически със заграждения.

Ефективните инструменти включват работа не на границата, а от двете ѝ страни. Например, ако някоя страна иска да контролира незаконната имиграция, то тя трябва да предприеме действия за намаляване изтичането на хора чрез принос в проекти за развитие в изпращащите държави, както и чрез създаване на надеждна правна система за филтриране на пристигащите.

Отделни държави в ЕС, като Унгария, може и да могат да заградят една малка граница при много висока човешка и финансова цена. Но границите на Европа се простират от Арктика до Средиземно море. Американската стена на границата с Мексико не е модел за следване. Европейските държави трябва да се поучат от американския пример и да намерят по диференциран и хуманен начин за защита живота на бежанците, докато осъществяват легитимен контрол над своя суверенитет.

Финландия спира да разглежда молби за убежище на бежанци от Ирак и Сомалия

Финландия обяви, че прекратява разглеждането на молби за предоставяне на убежище от страна на бежанци от Ирак и Сомалия, поради течащо ...

CNN

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари