Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тежката мисия на Ангела Меркел

12 юни 2017, 17:30 часа • 2122 прочитания

Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел разполага с около четири седмици, за да постигне приличен успех на предстоящата среща на върха на лидерите от Г-20, или да се завърне с поражение от форума в Хамбург. В тези кризисни времена едно е сигурно - на германския лидер съвсем не й е лесно.

На 7 юли държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп ще направи дебют в групата на големите индустриализирани и развиващи се страни. Никой не е в състояние да предвиди обаче дали ексцентричният републиканец няма отново да се опита да даде урок на международните лидери в стил "Америка на първо място". А освен със световната политика, Меркел трябва да се справи и с подготовката на предизборната програма на Съюза (ХДС/ХСС).

В последните четири дни германският лидер "навъртя" близо 30 хил. километра, за да търси подкрепата на Аржентина и Мексико, също влизащи в Г-20, по ключови въпроси като свободна търговия, правата на жените, опазването на климата, проблемите с миграцията и оказването на помощ на Африка. Сигналите след 82-часовата "екскурзия" до Буенос Айрес и мексиканската столица са ясни: аржентинския президент Маурисио Макри и държавния глава на Мексико Енрике Пеня Нието трябва да напуснат Хамбург най-малко с обещанието за подкрепа на свободната търговия и борбата срещу глобалното затопляне.

Лидерите на двете латиноамерикански държави дадоха висока оценка на канцлера. В аржентинската столица Меркел се опита да намали очакванията за нея като за нов "лидер на свободния свят". С подобна "титла" не може да се окичи никой, въпреки политиката на изолационизъм на Доналд Тръмп. "Никой не може да бъде сам на този свят, нито човек, нито страна" може да реши глобалните проблеми, категорична бе Меркел след срещата си с Макри.

Но това ли е тактиката за следващите няколко седмици? По темата за климата, германският канцлер няма никакви илюзии: комюникето на Г-20 може да бъде утвърдено само с единодушие, а до този момент американският президент не даде никакви индикации, че е се отказал от идеята за оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Трябва ли в такъв случай усилията за противодействие на глобалното затопляне да бъдат поставяни на челно място? Ангела Меркел не може да си позволи постигането на компромис - във всеки случай не и в условията на предизборна борба, когато доверието е ключово за привличането на електората.

Би могло да се допусне, че дилемата може да се разреши с допълнително комюнике на германското председателство на Г-20. Възможно е гласуване с резултат 19:1 или 17:3 в подкрепа на историческата договореност от Париж. Но "гостите" в Хамбург не бива да отпътуват от срещата с впечатлението, че Германия се изявява като старши учител. И бъдещите решения няма да бъдат взимани по-лесно, ако Тръмп иска да стои в ъгъла. Меркел все още "пази" ореола на САЩ като мироопазваща сила в света и партньор на Германия в ключова област като сигурността.

И все пак - какво да се прави? Германският канцлер е убедена в необходимостта от срещата на Г-20 в Хамбург да бъде отправено ясно послание. В противен случай репутацията й на бляскав спасител от кризите ще се превърне на пух и прах. Подобен развой два месеца и половина преди изборите за федерален парламент на Германия ще бъдат от решаващо значение за това Меркел да се премести за четвърти път в Канцлерството в Берлин.

Стратезите в екипа й вече обмислят алтернативи. Възможен изход от заплетената ситуация е борбата срещу тероризма - ислямистите все пак са заплаха за много от страните, влизащи в групата на Г-20. Катар и Северна Корея също може да бъдат превърнати в ценни активи за канцлера.

Ситуацията за Меркел е сложна не само в международен, но и във вътрешнополитически план. Номерът с "раздора" в Съюза може до голяма степен да изглежда и като изтъркан, но такъв съществува - макар ХДС и ХСС да изгладиха разногласията си по въпроса за бежанската политика на Меркел. Идилията обаче може да не продължи дълго, а само няколко дни преди срещата на върха на Г-20 Ангела Меркел и Хорст Зеехофер ще представят в Берлин общата програма на Съюза за изборите на 24 септември.

За Меркел работната седмица в понеделник започва с една от любимите й теми - бежанците. Лидери от африкански държави са поканени в Берлин, където под мотото "Г-20-Африка - партньорство - да инвестираме в съвместно бъдеще" ще обсъдят перспективите на младите хора в страните от Черния континент. Основната цел - отслабване на натиска от миграцията в средносрочен план.

FAZ

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес