В Япония мечтаят да удушат Северна Корея с китайски и руски ръце

1163
В Япония мечтаят да удушат Северна Корея с китайски и руски ръце
Снимка: Getty Images / Guliver

КНДР продължава да изпитва ракетна техника. Поради липсата на други полигони ракетите се изстрелват в посока Японско море и нерязко попадат в пределите на 200-милната изключителна икономическа зона на Япония, което, разбира се, не може да не вълнува народа на тази страна. Още повече, че този път, както съобщават, бяха изпитани противокорабни крилати ракети, което може да бъде отговор на американско-японски военноморски учения край севернокорейските брегове с участието на ударни самолетоносачи, подводници и други кораби. Т.е. ракетите могат да имат конкретни цели.

Изстрелванията продължават, въпреки че на 2 юни т.г. Съветът за сигурност на ООН единодушно за пореден път разшири санкциите срещу КНДР. Както е известно, резолюциите на Съвета забраняват на КНДР разработката на ядрено оръжие и средствата за неговото пренасяне – преди всичко ракети. Но севернокорейското ръководство отказва да признава тези резолюции, твърдейки, че страната има пълното право да укрепва отбранителната си способност на фона на враждебната политика на Вашингтон.

Във връзка с това Вашингтон и Токио продължават активно да побутват имащите дипломатически и търговско-икономически отношения с Пхенян Русия и Китай към участие в блокадата на Севернокорейската държава, по същност към задушаването на икономиката ѝ и организирането на глад на народа ѝ. В идеалния случай, както се чува в Япония „е желателно пълното прекратяване на международната търговия на КНДР, лишаването ѝ от валутни постъпления“. В тези условия все по-голямо раздразнение сред японските власти и медии предизвикват признаците на увеличаване на търговията на Москва и Пекин със северните корейци.

Изданието от 8 юни на отразяващия интересите на едрия японски бизнес вестник „Нихон Кейдзай Шимбун“ обвинява Китай и Русия, че провалят санкциите. „Става известно, че Русия и Китай продължават да предоставят подкрепа на КНДР в областта на търговията. През януари ООН забрани вноса на желязна руда от КНДР, но обемите на китайски внос са се увеличили четирикратно. През периода от януари до март обемите на износ на енергоносители от Русия към КНДР нараства двойно. Това води до понижаване на ефективността на санкциите, които са необходими, за да се възпрепятстват ядрените и ракетните разработки на КНДР. Изглежда, че САЩ и другите страни ще протестират активно“.

Съобщава се, че обемите на внос на желязна руда се изменят ежемесечно, но повишаването им четирикратно продължава от януари т.г., което позволява на Пхенян да получава значителни валутни постъпления.

Не му се харесва на Токио и увеличаването на търговския обчен на Русия с КНДР, който по данни на руското правителство е нарастнало от януари до март т.г. с 85% по сравнение със същия период миналата година. Вестникът съобщава, че според някои експерти, обемите на износ на руски петрол в КНДР са значително по-големи от официалните данни: няколко стотин хиляди тона годишно. Потискащи за японците са и перспективите за търговско-икономическото сътрудничество, а именно поставената от Москва цел през 2020 г. да увеличи стокооборота със Северна Корея десетократно.

Не остават незабелязани и неотдавнашното изказване на президента на Русия Владимир Путин на Петербургския международен икономически форум, където той заяви: „Малките страни смятат, че ядреното оръжие е единствения начин да гарантират собствената си сигурност, независимост и суверенитет“. „Така Путин всъщност подкрепя позицията на КНДР“, коментира „Никей Шимбун“.

Противниците на Пхенян заплашват да съпродовят своите искания към Китай и Русия да втвърдят позицията си по отношение на Пхенян с поредните санкции. Както е извество, към това „оръжие“, въпреки очевидната му неефективност, както показва случаят с Русия, вече се опитва да прибегне администрацията на президента Доналд Тръмп. На това обръща внимание и японският вестник: „На 1 май министерството на финансите на САЩ вклрючи в списъка със санкциите някои руски компании, имащи отношение с доставките на петрол в КНДР“. „По активна позиция“ по отношение на севернокорейското ръководство поиска от Китай посетилата през май Пекин изпълняваща задълженията на помощник-държавен секретар на САЩ Сюзън Торнтън. Известни са преките заплахи на Тръмп в случай на непослушание да въведе санкции срещу китайските компании и финансови организации, работещи с КНДР.

В японската преса отбелязват несъвпадането на позициите по КНДР между президента на Русия Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе. Путин заяви, че „следва спокойно да се продължи воденето на диалога, да не се изпада в риторика“, че е „необходимо да се възобновят шестстранните преговори“. Абе му възрази: „В момента няма удловия за възобновяването на шестстранните преговори“. При това се смята, че „ядрените и ракетните разработки на КНДР се намират в окончателен етап. Ако сега започнат въпросните преговори, това ще даде на Северна Корея допълнително време“, сочи японското издания „Шукан Гендай“ в статия, озаглавена „Истинските цели на намесата на Путин в ситуацията около КНДР.

Япония призова Северна Корея да се вслуша в призивите на международната общност

Япония призова Северна Корея да се вслуша в призивите на международната общност, да се съобрази с наложените й от Съвета за сигурност к...

Не е безизвестно, че това японски издание си позволява в стремежа да „отврати“ Москтва от Пхенян едва ли не да плаши руското управление и народ. Изразявайки надежда, че „все пак Русия няма напълно да подкрепя Северна Корея“, авторът на статията Юкихиро Хасегава, правейки се на наивник, плаши: „В случай на извънредна ситуация КНДР, притежвайки ядрено оръжие и ракети, може да ги изстреля към Москва, вместо към Токио, Вашингтон и Сеул. Може да атакува дори и Пекин. Именно затова, че наблизо има такава заплаха и Русия, и Китай са срещу това КНДР да разработва ядрено оръжие и ракети“.

Авторът интригантства, опитвайки се да внесе раздор между китайското и руското ръководство. Иначе как може да се възприема следните провокативни изречения „... в момента ключът към разрешаването на ситуацията в КНДР се намира в ръцете на Русия. Президентът Путин има решителност и хитрост, които не са притежавани от президента на Китай Си Дзинпин“ „...Президентът Тръмп използва слабата воля на китайския президент по свое усмотрение, но дори и ако Китай прекрати нефтените доставки, по-нататък ще трябва да си има работа с проблематичния президент Путин. В тази сигуацията може да се разчита единствено на Шиндзо Абе. Той играе наистина значима роля“. Е това е – авторът не забравя и собствения си министър-председател да похвали.

Москва, като една от немногото суверенни държави води своя политика, отговаряйки, преди всичко, на собствените си интереси. Преди дни в Москва по покана на МВнР на страната пристигна делегация на МВнР на КНДР начело с директора на департамента за Европа О Сун-хо. Дипломатите от двете страни, както съобщава севернокорейската информационна агенция ЦТАК „обмениха мнения по повод напрегнатата ситуация в Корейския полуостров и обсъдиха конкретните въпроси пред стабилното развитие на двустранните отношения в духа на постигнатите договорености и подписани на високо равнище съвместни документи“. Заместник министърът на външните работи на Русия Игор Моргулов и посланикът на КНДР в Русия Ким Хен-джун подписаха план за обчен между двете министерства за 2017-2018 година.

Отношенията между двете суверенни държави ще се развиват.

Regnum

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com