X
 
 

В новите страни членки на ЕС се работи повече, отколкото в старите

1029 2
photo of В новите страни членки на ЕС се работи повече, отколкото в старите
Снимка: iStock/Guliver
Три седмици повече се работи в новите страни членки на Европейския съюз, в сравнение със старите. Това показва най-новият доклад на Eurofound за работното време, предаде Нова телевизия.

През 2018-а средното колективно договорено годишно работно време в старите страни членки е било 1687 часа, а в новите - 1803. Разликата е 116 часа или три работни седмици.

Ще наложат ли на Острова 4-дневна работна седмица?

През последните месеци във Великобритания все по-често се обсъжда темата за намаляването на работното време. Засега сравнително малък б...

Най-къса е работната седмица във Франция - малко над 35 часа, а най-дълга е в Малта, Гърция и Хърватия. Най-дълго работят служителите на пълно работно време във Великобритания - 42 часа. Най-малко часове седмично се трудят в Дания. А у нас часовете са малко над 40.

Средно в Европа се излиза за близо 24 дни платен годишен отпуск, а в по-новите държави членки, като в България, платеният отпуск е малко над 20 дни.

По колко часа реално работят и колко дни почиват в различните държави от ЕС, прочетете в Expert.bg.

Докладът се основава на информация от мрежата на кореспондентите на Eurofound. В него се посочва, че данните, представени в прегледа, трябва да се тълкуват внимателно.

В Русия обмислят 4-дневна работна седмица

Руското министерство на труда ще обсъди експеримент за въвеждане на четиридневна работна седмица в предприятия, включени в националния ...

Международни сравнения за дължината на колективно договореното работно време може да са проблемни, защото не всички страни събират данни, а дори и където такива има, данните от различни източници може да не подлежат на стриктно сравнение.

Предизвикателство е да се сравнява работното време в различните страни и защото данните за обичайното седмично работно време не взимат предвид фактори като извънреден труд, дължина на годишен или други форми на отпуск, използване на гъвкави форми на организация на работното време.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Докога ще караме с това комунистическо мислене? Кой работил най-много? Ми Стаханов, кой друг? Американците също си имат такъв еквивалент - Джон Хенри. Нищо че се пишат "антикомунисти". Накратко, за една съвременна икономика кой колко работи не е най-важният критерий. Още повече, че тук се отчита времето а не интензитета, качеството и други параметри на работата. И да, не се отчита извънредн виж още ›› ия труд, а той в България е много и нерегламентиран. Накратко, въпросът кой работи повече е въпрос който са си задавали англичаните през викторианската епоха. Тогава са пращали деца да копаят въглища в мините - по-евтино им излизало. Сега сме 21-ви век, наред с хората има и много роботи. Те също работят но никой не ги отчита.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Не можеш да сравняваш качество на труд ако условията на труд и екипировката са коренно различни. У нас са единици работните места, където се инвестира в съвременни технологии и условия. Престанете с тези фалшиви митове, че ние работим неефективно! Разликата се дължи на по лошите условия и остарял машинен парк.
    : 0 !
missing image
Дневен хороскоп за 23 октомври

Овен Днес ви очаква дълъг път. Уверете се, че сте взели всичко необходимо за пътуването. Не рискувайте с правилата за безопасност. Телец Днес...