В САЩ най-слабо ваксинираните райони имат нещо общо – там преобладават тръмпистите

4354
В САЩ най-слабо ваксинираните райони имат нещо общо – там преобладават тръмпистите
Снимка: iStock

Около 31 процента от възрастните в САЩ вече са напълно ваксинирани. Учените са изчислили, че 70 до 90 процента от цялото население трябва да придобият резистентност към вируса, за да се формира стадния имунитет. Но в стотици окръзи в страната нивата на ваксинация са ниски, като някои дори са под 20 процента. Това пише американският вестник The New York Times, цитиран от агенция "Фокус"

Различията в процентите на ваксинация основно се формират по политически линии. The New York Times сравни данните от прилагането на ваксини по окръзи в САЩ и установи, че както желанието за получаване на ваксина, така и действителните нива на ваксинация към днешна дата са били по-ниски в окръзите, където мнозинството от жителите са гласували за преизбиране на бившия президент Доналд. Тръмп през 2020 г. 

Ваксинация без предварително записване през уикенда в Хасково

Днес и утре в Хасково ще се имунизират желаещи без предварително записване, съобщават от здравната инспекция. Има ваксини на Pfizer/Bio...

От месеци здравните служители в Съединените щати се надпреварват да ваксинират населението, тъй като вариантите на коронавируса продължават да се разпространяват, включително с мутации, които могат да направят инфекциите по-заразни и в някои случаи по-смъртоносни. Ваксинацията се е ускорила и на много места хората все още не могат да резервират час поради голямото търсене. В Мичиган, където случаите са излезли извън контрол, губернаторът Гретхен Уитмър, демократ, наскоро призова президента Байдън да изпрати допълнителни дози. 

Но в предимно селските и републиканските райони здравните служители заявиха, че предлагането далеч надвишава търсенето. 

В окръг в Уайоминг местен здравен служител помоли щатът да спре да изпраща първите дози от ваксината, тъй като фризерът вече е пълен с нежелани от никого флакони. 

В окръг в Айова клиника се обажда на хора, които са били допълнително наети за ваксинацията, за да им кажат да не идват на работа, тъй като изключително малко жители са си записали часове за ваксинация.

В окръг в Пенсилвания болница организира мероприятие в парк, вземайки със себе си 1000 дози ваксина, но са се появили само около 300 души.

370 лечебни заведения стават временни имунизационни пунктове

В 370 лечебни заведения и регионални здравни инспекции се откриват временни имунизационни пунктове за ваксиниране срещу COVID-19, съобщ...

И в разговори с повече от две дузини щатски и окръжни здравни служители - включително някои, които казаха, че се чувстват уморени след година слушане от стари приятели, роднини и съседи, които им им казват, че вирусът е измама или не е особено сериозна болест- най-ниските нива на ваксинация са сред колебаещите се консервативни популации.

„Просто никога не съм очаквала сферата на работата ми да стане по-малко медицинска и повече политическа“, каза Хейли Блум, регистриран републиканец и служител по обществена информация в здравния отдел в окръг Натрона, Уайоминг, където Тръмп спечели с голямо мнозинство миналата година.

„Здравният отдел - каза г-жа Блум - създаде клиника и беше готов да прави 1500 ваксини на ден, четири дни в седмицата“. Но тя никога не е успяла да запълни всички часове, защото обикновено се появяват 300 или 400 души.

Г-жа Блум, както и много други служители в окръга, каза, че се страхува, че в нейната общност може да не бъде постигнат стаден имунитет. „Ужасяващо е да мислим, че това може никога да не свърши“, каза тя. "Толкова много зависи от тези ваксинации".

Около 27 процента от пълнолетните жители на окръг Натрона са напълно ваксинирани и федералното правителство е изчислило, въз основа на данните от преброяването, че около 32 процента от жителите му може би се колебаят да се ваксинират. 

Южна Корея продължава ваксинирането с AstraZeneca

Южна Корея възобновява ваксинирането на лица под 60-годишна възраст с препарата AstraZeneca и ваксинацията ще продължи по план, предад...

Връзката между ваксинацията и политиката отразява демографските данни. Колебанията за ваксините са най-високи в окръзите, които са преобладават селските райони и имат по-ниски нива на доходи и образование - същите характеристики, открити в окръзи, които по-вероятно са подкрепили Тръмп. В по-богатите окръзи, подкрепящи Тръмп, с по-високи нива на образование, разликата във ваксинацията е по-малка, установява анализът, но партизанските различия се запазват дори след отчитане на финансовите, расовите и възрастовите демографски данни, гъстотата на населението и степента на инфекция и смъртност в окръга. 

Когато са запитани в анкети за плановете си за ваксинация, републиканците в цялата страна са далеч по-малко склонни от демократите да кажат, че планират да се ваксинират. Съвсем наскоро, в сряда, проучванията показаха, че почти половината от републиканците не планират да се ваксинират. Само около един на всеки 20 демократи казва същото.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com