Вдъхновява ли расистката реторика на Тръмп белия тероризъм в САЩ?

2684
Вдъхновява ли расистката реторика на Тръмп белия тероризъм в САЩ?
Снимка: Getty Images/Guliver

Въоръжени с автоматични оръжия и в пълно бойно снаряжение, двама млади бели мъже методично разстреляха близо 30 души през почивните дни в САЩ, засилвайки опасенията, че "белият тероризъм" сега е основната заплаха в Съединените щати.

На фона на нарастващата скръб и призивите за действия след стрелбите в Тексас и Охайо, представители и на демократите, и на републиканците призоваха федералното правителство да вземе тази заплаха по-сериозно, като някои демократи обвиниха президента на САЩ Доналд Тръмп в опасно разпалване на расови напрежения.

В Ел Пасо, разположен на границата с Мексико, повече от 8 на 10 жители са испаноезични. Обвиняемият стрелец, 21-годишен бял мъж, идентифициран в медийните репортажи като Патрик Крузиъс, е дошъл от далечен Далас с очевидното намерение да извърши масово насилие. Въоръжен с автоматично оръжие, стрелецът уби 20 души и рани 26, преди да се предаде на полицията. Шестима от загиналите са мексиканци, дошли да пазаруват в местния търговски център на WalMart.

В онлайн манифест, приписан на нападателя, се говори за "испанската инвазия" и се одобрява клането на 15 март от бял расист в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при което загинаха 51 души.

Тринайсет часа след нападението в Ел Пасо, друг бял мъж извърши акт на тероризъм в град Дейтън, Охайо. Той уби 9 души, включително сестра си, преди да бъде застрелян от властите. Полицията го идентифицира като Конър Бетс, 24-годишен. Докато полицията твърди, че мотивът все още е "неясен", стана ясно, че 6 от 9-те жертви в Дейтън са чернокожи.

"Диаболично"

Американският президент Доналд Тръмп, като заклеймявайки стрелбата в Ел Пасо в Twitter като "акт на малодушие", не каза нищо за възможните мотиви на заподозрения. По-късно той заяви, че "омразата няма място в нашата страна", но също обвини извършителя, че е психично болен.

Републиканският кмет на Ел Пасо Ди Марго като че ли намали расовия мотив, свеждайки трагедията там до акт на "чисто зло" на "социално отхвърлен" човек. Дори някои републиканци намериха подобно обяснение за недостатъчно.

"Вярвам, че борбата с тероризма остава национален приоритет и това трябва да включва твърдо противодействие на белия тероризъм. Това е реална и настояща заплаха", написа в Twitter Джордж П. Буш, високопоставен тексаски служител, който е племенник на бившия президент Джордж Буш.

Мексико поиска САЩ да наложи по-строг контрол върху огнестрелното оръжие

Мексиканският министър на външните работи осъди клането в Ел Пасо като акт на тероризъм срещу мексиканските граждани в САЩ. Броят на ме...

Републиканският сенатор Тед Крус от Тексас също написа в Twitter, че "това, което видяхме вчера, беше гнусен акт на тероризъм и проява на бяло надмощие. Няма място за това ... никъде в цялата ни страна".

Дори дъщерята на Тръмп Иванка, съветник в Белия дом, взе отношение по проблема: "Бялото надмощие, подобно на всички други форми на тероризъм, е зло, което трябва да бъде унищожено".

Бяла идентичност

Години наред някои анализатори предупреждаваха, че огромното пренасочване на активите на разузнаването и сигурността към заплахата на чуждестранни терористи след атаките на 11 септември е за сметка на необходимото внимание на вътрешните опасности. Но служителите на администрацията заявяваха, че приемат и тази заплаха сериозно.

Директорът на ФБР свидетелства миналия месец в Конгреса, че по-голямата част от случаите на вътрешен тероризъм, които бюрото е разследвало през предходните девет месеца, са мотивирани от някаква версия на "насилие в името на бялото върховенство". Той каза, че агенцията му "агресивно" разследва подобни престъпления.

Стрелецът от Дейтън е убил и сестра си

Сестрата на стрелеца, който уби 9 души в град Дейтън в Охайо, е сред жертвите, заяви говорител на местната полиция по време на пресконф...

През 2017 и 2018 година, според Центъра за анализ на Нова Америка, насилието от крайната десница е взело повече жертви в Съединените щати, отколкото джихадистки атаки. Робърт Маккензи, анализатор от Нова Америка, написа по-рано тази година, че "дори по време на администрацията на Обама разузнавателните агенции често игнорираха десните заплахи по политически причини".

Нещото, което се промени след избирането на Тръмп през 2016 година, беше тонът на публичния дебат. Президентът често говореше за "нахлуване" на мигранти, отказваше изрично да осъди крайнодесните демонстранти по време на протестите през 2017 година в Шарлотсвил, Вирджиния и наскоро призова четирима млади членове на Конгреса, всичките цветнокожи жени "да се върнат обратно в страните, от които произхождат".

"Трябва да наречем белия национализъм с истинското му име - вътрешен тероризъм. Трябва да попитаме самия президент за мнението му за расисткото превъзходство на бялата раса", написа в Twitter Елизабет Уорън, водеща кандидатка на демократите за президент.

Друг кандидат за президент от демократическата партия, Бето О'Рурк, чийто бивш окръг на Конгреса включва Ел Пасо, отиде по-далеч. "Президентът насърчава по-голям расизъм и не само расистката реторика, но и насилието, което толкова често я следва. За това е отговорен не само президентът Тръмп, но със сигурност той е човекът, който се ползва с най-голямо обществено доверие ... и е най-отговорен", каза О'Рурк в ефира на CNN.

Автор: Шарлът Плантив, АФП; Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари