Вирусолозите - герои и злодеи?

2305
Вирусолозите - герои и злодеи?
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията изведе германските вирусолози в светлините на прожекторите. Но популярността носи и омраза, а дори и смъртни заплахи, пише Михаил Бушуев в анализ за изданието Deutsche Welle.

С началото на пандемията милиони германци научиха името на Кристиан Дростен, главния вирусолог на берлинската болница "Шарите" и съветник на германското правителство в кризата. Хендрик Щреек и Александър Какуле са някои от другите имена, които попаднаха в центъра на обществото внимание в последните месеци. И докато преди година тези имена бяха познати само на специалистите, днес те са сред най-популярните личности в Германия.

Коронавирус: Къде са най-големите конспиратори?

Втора вълна на пандемията няма, а то и вирус всъщност няма - това е лайтмотивът на руската държавна телевизия Russia Today. Това пише и...

Но популярността има своята тъмна страна. Все по-често учените стават мишена на нападки в мрежата. Един пример: в Twitter напоследък се разпространява хаштагът #SterbenmitStreeck (Да умреш с Щреек). Директорът на Института по вирусология към Университетската клиника в Бон Хендрик Щреек заяви, че е излишно да се говори за броя на починалите във връзка с коронавируса. Много потребители на Twitter сметнаха това за цинично.

Щреек, от своя страна, е шокиран от реакцията им. Всеки, който изказва мнението си публично, трябва да се подготви да бъде критикуван, казва психоложката Пиа Ламберти пред изданието. Тя обаче определя хаштага за Щреек като "безвкусица".

Култът към Дростен

Вирусологът Кристиан Дростен най-често попада в центъра на общественото внимание. Като един от водещите германски експерти по коронавируса, той се прослави в национален мащаб с подкаста си по темата COVID-19, който създаде заедно с радио NDR. Отношението към Дростен все по-често започва да напомня култ. Пиа Ламберти говори за имидж на "супергерой". Едно от доказателствата е, че междувременно произвеждат дървени фигурки, които приличат на Дростен. По данни на производителите те отдавна са изкупени.

Дростен набра слава, но си спечели и много противници, докато съветваше германската канцлерка за пандемията. Таблоидът BILD дори го обвини в нечисти научни методи и прикрити цели. По време на демонстрациите срещу мерките в Берлин, Дростен беше изобразен върху множество плакати, на част от които в затворническо облекло. Вирусолозите се превърнаха във враг номер едно на последователите на конспиративни теории, казва Пиа Ламберти. Заради нарастващото им влияние те се възприемат като могъщи, част от "тези горе".

Как руската дипломация с ваксините се опитва да повтори успеха на СССР?

В средата на 60-те години Съветският съюз предоставя на развиващите се страни 450 милиона дози ваксина срещу едра шарка и им помага да ...

Комуникацията с обществото

Дростен, както и епидемиологът и депутат Карл Лаутербах, съобщиха, че са са получавали смъртни заплахи. В началото на април Дростен заяви, че обмисля да се оттегли от публичното пространство. В интервю за Deutschlandfunk той обясни, че излиза така облечен, че "да не бъде непременно разпознат". Той неведнъж е ставал жертва на враждебно отношение: "Когато човек преживее подобно нещо, започва да се чувства несигурен".

Германските вирусолози се радват на добра международна репутация. Дростен например е известен с това, че е помогнал за дешифрирането на вируса на ТОРС през 2003 г., и, че заедно с колегите си от "Шарите" е разработил първия ефективен тест за коронавирус.

Но публичността има висока цена. Ламберти разказва за млади учени, които не говорят публично, защото се страхуват от последствията: "Тревожно е. Науката има и задачата да комуникира с обществеността. А това се ограничава, когато трябва да се притеснявате за собствената си безопасност".

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари