Вътрешнополитическият спор в САЩ за Украйна прилича доста на този в България

9365
Вътрешнополитическият спор в САЩ за Украйна прилича доста на този в България
Снимка: Getty Images/Guliver

Сенаторът-републиканец от Кентъки Ранд Пол си спретна впечатляващ дебат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен относно сегашната политика на Белия дом с цел Украйна да влезе в НАТО. Това се случи на изслушване на ниво "комисия по външна политика" в Сената. Според Пол, който е син на Рон Пол - три пъти неуспешен кандидат на републиканците за американски президент, при това без да стига до истинската битка, именно тези действия на американската администрация са довели до решението на Москва да нахлуе на украинска територия.

Пол влезе в директна словесна схватка с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, твърдейки, че администрацията на Байдън е принудила Владимир Путин да нахлуе в Украйна: управлението на Байдън подкрепило кандидатурата на Киев за присъединяване към НАТО, а действията на Москва могат да се обяснят с желанието да се противопостави на опитите да се въздейства от Запада върху бившите членове на Съветския съюз. Целият спор намери място в британския таблоид Daily Mail.

ВИЖТЕ ОЩЕКрасавица по бански, която обеща да нокаутира Путин

Пол заяви, че администрацията на Байдън не е трябвало публично да подкрепя желанието на Украйна да се присъедини към НАТО през септември миналата година. Блинкен и други длъжностни лица, каза той, "биеха барабаните, за да приемат Украйна" в Алианса.

"Можеше да има гласове преди това нахлуване, вместо да агитираме за нещо, което знаехме, че нашият противник абсолютно мрази и каза, че е червена линия, още през септември миналата година, преди да подпишете споразумението за пореден път. Агитирайки за НАТО, Русия каза, че това е червена линия", каза Пол.

Мрачното бъдеще на НАТО

Съществуването на НАТО като ефективен инструмент за възпиране е към своя край, пише колумнистът на консервативното американско издание ...

"Сега няма оправдание за инвазията. Но има причини за инвазията", уточни той.

Регулярно Путин заявява, че разширението на НАТО на изток, към руските граници, е неприемливо и оправдава унищожителната война, която запали в Украйна, с тази опорна точка.

Пол настоява, че членството в НАТО на Украйна можело да означава американски войници да се бият с Русия. "Щяха ли или ще станат част от НАТО? Това означава, че американските войници ще се бият в Украйна и това е нещо, на което силно се противопоставям", каза той.

Блинкен оспори твърденията му: "Моята преценка е различна. Ако погледнете страните, които Русия атакува през последните години – Грузия, оставяйки сили в Приднестровието, Молдова и след това многократно Украйна – това бяха страни, които не бяха (и не са) част от НАТО. Русия не е нападала страни-членки на НАТО вероятно поради много добра причина".

"Можете също така да твърдите, че страните, които са атакувани, са част от Русия или част от Съветския съюз, все едно", отвърна Пол.

Ще спечели ли Русия войната за Донбас?

Докато руските сили се подготвят за източна офанзива в Украйна, която и двете страни определят, че ще бъде решаваща за хода на войната,...

ВИЖТЕ ОЩЕКрасавица по бански, която обеща да нокаутира Путин

Блинкен обаче опонира силно: "Категорично не съм съгласен с това. Основно право на тези страни е да решават собственото си бъдеще и собствената си съдба".

Пол пак опита да преобърне темата с аргумент, че въпросните страни са били членове на Съветския съюз десетилетия преди разпадането му. "Но това не дава на Русия правото да ги атакува - напротив", опонира Блинкен. Той добави, че САЩ са се опитвали да ангажират Путин в разговор относно опасенията на Москва за НАТО, но не се получило.

"Съвсем ясно е от собствените думи на президента Путин, че никога не е ставало дума за Украйна, която е потенциално част от НАТО и винаги е било заради вярата му, че Украйна не заслужава да бъде суверенна, независима страна, че трябва да бъде отново погълната в Русия под една или друга форма", добави Блинкен.

"Беше възможно да изразите позицията си преди началото на руската специална операция, а не да агитирате за това, което Москва абсолютно не приема и нарича червената линия, което знаем със сигурност. Русия използва този термин съвсем наскоро, през септември миналата година, преди да подпишете споразумението и да проведете отново кампания за влизане на Украйна в НАТО", не отстъпи Пол и добави, че има причини за "специалната операция". Той не пропусна да каже, че след началото на войната украинският президент Володимир Зеленски вече заговорил как Украйна можело да е с неутрален статут и да не влиза в НАТО. Защо това не беше поставено преди войната, попита Пол.

Анализ на глашатай на Тръмп: Финландия и Швеция в НАТО са рисков фактор за САЩ

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО по никакъв начин няма да допринесе за сигурността на Съединените щати, казва известният...

Украйна е готова да обсъжда неутрален статут като част от мирно споразумение с Русия, но той ще трябва да бъде гарантиран от трети страни и да бъде подложен на референдум - това беше посланието на Зеленски в края на март.

Припомняме, че руският външен министър Сергей Лавров вече открито заяви, че НАТО води прокси война с Русия в Украйна и това носи огромен риск от ядрен конфликт. "Рисковете са сериозни, не бива да бъдат подценявани", предупреди Лавров по темата "ядрена война".

ВИЖТЕ ОЩЕКрасавица по бански, която обеща да нокаутира Путин

ОЩЕ: Новото световно безредие на Джо Байдън

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com