Зеленски: Готови сме да обсъждаме неутрален статут, руски бизнесмени ни предложиха помощ

9108
Зеленски: Готови сме да обсъждаме неутрален статут, руски бизнесмени ни предложиха помощ
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

Украйна е готова да обсъжда неутрален статут като част от мирно споразумение с Русия, но той ще трябва да бъде гарантиран от трети страни и да бъде подложен на референдум. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в първото си интервю с руски журналисти с продължителност от 90 минути и проведено чрез видеоконферентна връзка.

Руските власти предупредиха руските медии да не излъчват това интервю, отбелязва Ройтерс. Но то беше излъчено от някои руски медии, които отдавна са трън в очите на руската власт - като "Медуза". "Медуза" е интернет издание, създадено от бившия главен редактор на Lenta.ru Галина Тимченко през 2014 година. Публикува материали на руски и на английски език. Редакцията е ситуирана в Рига, Латвия. На 23 април 2021 година "Медуза" е включена в списъка с чуждестранни агенти от руското правосъдно министерство. На 2 март 2022 година Роскомнадзор блокира сайта на изданието заради "целенасочено систематично публикуване на информационни материали, съдържащи лъжлива информация, относно същността на специалната военна операция на територията на Украйна".

Зеленски: Партньорите трябва да засилят подкрепата, защото от това зависи сигурността на Европа (ВИДЕО)

"Каква е цената на сигурността? Това е много конкретно. Това са самолети за Украйна. Това са танкове за нашата държава. Това е противор...

В интервюто Зеленски през цялото време говори на руски език. В него той отбелязва, че руското нахлуване в Украйна е довело до унищожението на градове с рускоезично население и до разрушения, по-големи от тези, причинени от войните в Чечения.

"Гаранции в сферата на сигурността и неутрален статус, безядрен статус на нашата държава. Готови сме за това. Това е най-важното", казва Зеленски в интервюто, цитиран от БТА. Украинските преговарящи, в преговорите си с Русия, обсъждат и въпроса с употребата на руския език в Украйна, уточни украинският лидер.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Украинският президент каза още, че няколко руски бизнесмени са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, включително за подпомагане на армията ѝ, предаде Франс прес. В интервюто той каза, че е получил "сигнали" от няколко руски бизнесмени, сред които и милиардера Роман Абрамович - приближен на руския президент Владимир Путин, станал обект на европейски и британски санкции. 

Зеленски с изненадващо видеообръщение на Форума в Доха (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски направи изненадващо включване с видеоконферентна връзка във Форума в Доха, предаде Асошиейтед ...

"Имахме сигнали от него и още няколко бизнесмени, предлагащи: "Можем да помогнем по един или друг начин, можем да направим нещо. Някои казаха, че са готови да помогнат за възстановяването на страната след войната. "Готови сме да прехвърлим бизнеса си в Украйна, живеем в Англия или някъде в Швейцария, искаме това. Но как да се направи така, че да не фигурираме в списъка със санкции?", разказа Зеленски. "Някои хора не искат да съобщят името си и казват, че желаят да помогнат на нашата армия, при все че са граждани на Руската Федерация“, отбеляза украинският президент.

Той увери, че каквито и да са бизнесмените, готови да дарят пари в подкрепа на украинската армия, Украйна е готова да "гарантира тяхната безопасност, да им осигури работа и да даде възможност на бизнеса им да се развива". "Говоря конкретно за санкциите в нашата държава. Можем да го обсъдим, можем да обсъдим смяната на гражданството на тези хора", обясни той и подчерта, че не е "задължително това да се прави публично".

През седмицата "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Зеленски е помолил американския президент Джо Байдън да не санкционира Роман Абрамович, тъй като той би могъл да играе роля в мирните преговори между Украйна и Русия, отбелязва АФП. 

Зеленски обяви основното условие на Украйна за мир

Украинският президент Владимир Зеленски заяви във видеообръщение, че основното условие за мир между Украйна и Русия е гарантирането на ...

От утре до 30 март Истанбул ще бъде домакин на следващия кръг от преки преговори между представителите на Русия и Украйна, съобщи говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън. "Срещата на преговорните делегации на Русия и Украйна ще се проведе в Истанбул. Ние ще продължим да полагаме усилия и да предприемаме инициативи за постигане на напредък в преговорите и прекратяване на войната във възможно най-кратък срок", написа Ибрахим Калън в Туитър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа