Възможно ли е пандемията от COVID-19 да сближи Турция и ЕС?

3123
Възможно ли е пандемията от COVID-19 да сближи Турция и ЕС?
Снимка: iStock/Guliver

Турция трябва да подобри митническия съюз с ЕС, пише турското англоезично издание Hurriyet Daily News, цитирано от агенция "Фокус".

Последните изявления на високопоставени турски служители, включително на президента Реджеп Тайип Ердоган, намекват за нарастващ интерес към активизиране на цялостните отношения с Европейския съюз (EС).

Турция не се отказва от сондажите в Източното Средиземноморие

Турция е решена да изпълнява програмата си за проучване за нефт и газ в Източното Средиземноморие, въпреки многото играчи, които се опи...

Анкара вижда нова възможност по отношение на развитието на стабилна и истинска връзка с новото ръководство на ЕС, основана на взаимното разбиране и увереност. Реципрочните посещения на Ердоган в Брюксел и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел в Анкара, както и много други срещи на различни нива между Анкара и Брюксел, показаха готовността на двете страни да продължат да се подобряват връзките по между си.

COVID-19 оказа влияние върху тази връзка. Даренията на Турция от медицинско оборудване на близо 80 страни, включително европейските държави, помогнаха за относително подобряване на имиджа ѝ на континента, както коментира министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу.

На онлайн среща с членовете на Съвета за външноикономически отношения на Турция (DEİK) на 14 май Чавушоглу подчерта: „За първи път в пресата се появиха много положителни новини за нашата страна. Не казваме, че всичко е решено с това, но можем да кажем, че има положителна атмосфера".

Външният министър повтори волята на Анкара да активизира връзките си с ЕС, като посочи либерализацията на визите, модернизацията на митническия съюз и модернизирането на споразумението за мигранти от март 2016 г. Отрицателните глобални въздействия на новия коронавирус върху икономиките увеличиха необходимостта от либерализиране на визите за турските граждани и предприемачи, както и за подобряване на митническия съюз, подчерта Чавушоглу. Светът след пандемията ще изисква повече икономическо взаимодействие между европейската и турската икономика, добави дипломатът.

Подобно мнение изказа и министърът на търговията Рушар Пекан на среща с посланиците на ЕС на 14 март. „Процесът, в който се намираме, ни предлага възможност да се обърнем към проблемите на двете страни в дух на взаимно разбиране да хармонизираме митническия съюз с днешните реалности“, каза тя пред посланиците на ЕС. 

Каква е ситуацията с коронавируса на Балканите?

Турция остава страната с най-голям брой жертви и заразени на Балканския полуостров. 58 души са починали от коронавирус за последното де...

Разширяването на обхвата на митническия съюз в области като селското стопанство, търговията с услуги, електронната търговия и обществените поръчки би било от полза за двете страни, подчерта тя, като изрази надеждата си за започване на преговори незабавно.

Припомняме, че преразглеждането на 24-годишния митнически съюз отдавна е в дневния ред на двете страни. В края на 2016 г. Европейската коммисия предложи преразглеждане на споразумението, но процесът не можа да продължи напред поради бързо влошените след това отношения между Анкара и Брюксел. 

Зелената светлина за началото на преговорите трябва да дойде от Съвета на ЕС със съгласието на всички страни членки и мнозина предполагат, че мандатното председателство на Германия през втората половина на 2020 г. ще бъде от решаващо значение за тази цел.

Както министрите Чавушоглу и Пекан заявиха, пандемията COVID-19 създаде подходяща атмосфера за нов старт на отношенията между двете страни, но това не е достатъчно. Връзките с ЕС трудно могат да бъдат подобрени, освен ако Турция не подобри демокрацията си, спазвсането на правата на човека и съдебната си система. Отстраняването на избрани кметове от длъжност без съдебни решения, упражняването на натиск върху дисидентите и ограничаването на основните свободи трябва приключи, за да може Турция да надгради връзките си с ЕС. Това е предпоставка за структурно и съществено рестартиране на отношенията с ЕС.

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари