Асеновград вече чества Ден на река Чая

2034
Асеновград вече чества Ден на река Чая
Снимка: Facebook/Градска библиотека "Паисий Хилендарски"

Ден на река Чая създадоха и честваха ученици и общественици в Асеновград. Проектът за създаването му е по идея на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" и деца и младежи от града.

"В днешно време сме твърде ангажирани с всякакви задачи и почти сме забравили, че нашите прадеди са се заселили именно на това място поради наличието на река, която е била основен източник за тяхното препитание. В съвременния свят не ценим природата и водата. Затова мисля, че е добре да има такъв ден в културния календар на Общината. Целта е да си спомним и да се научим да оценяваме природата около нас", сподели пред Actualno.com директорът на библиотеката в Асеновград – Милена Марковска.

По проекта бе проведена информационна среща с ученици от ПГ "Цар Иван Асен II" в града. Още през пролетта младежите от школото поеха и все още изпълняват ангажимента да поддържат малкия парк край "Пешеходния мост". Неслучайно срещата протече под мотото „Нашата река". Чрез специална презентация учениците видяха как е изглеждала Чая преди години.

"Всички си мислим, че тя не се е променила, но това не е така. Човешкият фактор и намеса са оказали много силно въздействие. Не само за това, как е изглеждало речното корито, а и изобщо - ландшафтът около реката. Пред учениците разкрихме миналото – например, мостовете съвсем не изглеждаха така, каквито са сега. А те са неразделна част от живота на асеновградчани и ежедневно транзитно и без да се замислим преминаваме през тях. В миналите години Чая е била вдъхновение за много писатели, поети и художници. Идеята е да се създаде неразделна и хармонична връзка между хората в Асеновград и биосферата", обясни Марковска. От стари снимки на асеновградската река гимназистите се опитаха да разгадаят коя фотография къде е направена – в коя част на Чая. Ползвайки фонда на библиотеката, пък, библиотекарите им разкриха и интересни стихове за реката, създадени от асеновградски поети.

"Български" наводнения - коритото на река Чая в Асеновград прилича на джунгла

Новините за наводнения отново се превръщат в централна тема на новинарските емисии. И картинката е отново до болка позната - не само пр...

Гост в кампанията беше доцент Цено Петров. Той разказа на децата, че Чая е част от биосферния парк "Червената стена", който е включен в списъка (мрежата) с имена на световните паркове, чийто брой е близо 1 000. Доцент Петров запозна учениците с биологичното разнообразие и редки видове, които са част от асеновградската река. Целта на лекцията бе децата да се научат да познават растенията и животните в родния край и да запомнят, че трябва да ги пазят и ценят. Сред интересните растителни видове, растящи край река Чая, е източен Чинар. От животните могат да бъдат срещнати лебед, малък корморан, голяма и малка бяла чапла, бяла стърчиопашка, сиви гъски, земеродно рибарче, бял и черен щъркел, белоопашат мишелов. Риби, чийто дом е асеновградската река, са балканска пъстърва, черна мряна и кефал. Могат да бъдат видени още речна жаба, жаба-дървесница, земноводни тритони и водна змия.

Част от кампанията "Нашата река" стана и изложбата "От Рожен до Марица", реализирана от гражданската инициатива "Станимашка фотографчийница". Експозицията отразява пътя и красотата на Чая през различните сезони, обхващайки почти нейното начало и достигайки до сливането ѝ с река Марица. Изложбата е позиционирана пред Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com