При тероризъм в Асеновград, отговорните за реакция се събират до два часа

1082
При тероризъм в Асеновград, отговорните за реакция се събират до два часа

Възможните сценарии за терористична атака в Асеновград са: смъртоносно въздействие върху големи групи от хора; разрушаване на обекти от критичната инфраструктура на града; взимане на заложници; проникване в компютърни мрежи за управление на ресурси, сред които енергоснабдяване, газоснабдяване, водоснабдяване. Това сочи планът за защита от терористични действия на Община Асеновград.

Четири са степените на готовност в случай на терористична заплаха в Асеновград. Първата е постоянна - „Зелена“. При нея се провеждат учения и системна подготовка за реагиране. Втората е готовност „Предупреждение“ - „Жълта“. Тук се засилва охраната на уязвимите обекти на територията на общината. Третата степен е „Повишена готовност“ или „Оранжева“. При нея се въвежда ограничение за достъп до общетсвени, търговски или други обекти в Асеновград, които се посещават от много хора. При необходимост се извършва евакуация на граждани или материални средства. Най-високата степен - „Реагиране“ или „Червена“ е тази, при която вече е извършено терористично нападение. При нея се осигурява достъп до общински обекти и се оказва съдействие на МВР и следствените органи. Извършва се евакуация на персонал и минимизиране на щетите.

И разузнавателна служба в САЩ официално се загрижи за тероризма в Европа

Екстремистката групировка "Ислямска държава" разполага с клетки на територията на европейски страни като Великобритания, Германия и Ита...

Обекти на терористични актове са предимно обществени сгради и публични личности. Терористите могат да ползват взривни устройства, средства за физическо и психическо поразяване, компютърни вируси.

Със заповед на кмета на Асеновград е създаден Щаб за изпълнение на общинския план за защита при бедствия. Привеждането на Щаба в готовност за работа става с решение на градоначалника. Членовете на кризистния щаб трябва да се явят в Общинска администрация до два часа, след като бъдат уведомени. До три часа, след края на оповестяването, следва да се проведе работно съвещание с ръководители и представители на съответните ведомства. Извършва се анализ на оценката на обстановката. Определят се мероприятията за незабавно провеждане. Извършва се оценка на състоянието на силите и средствата и на предприетите досега действия, след което се разпределят отговорностите.

Създаден ли е оперативен Щаб, който да включва всички ръководители? С какви средства и сили разполага Община Асеновград? Какви допълнителни сили и средства ще бъдат необходими при терористични актове? Как Общината ще осигури допълнителната техника и кой ще я ръководи? С какви индивидуални средства разполага Общинска администрация и в какво състояние са те в момента? Изготвен ли е план как ще бъдат раздавани същите на населението, в случай на терористично нападение? В отговор на всички тези въроси, отправени от трибуната на местния парламент днес от Борислав Радославов от ГЕРБ към градската управа на Асеновград, заместник-кметът инженер Мария Вълканова обясни, че подобна информация е класифицирана и поради това не може да бъде оповестена публично.

Антитерористичният план на Общината е съгласуван с ОД на МВР-Пловдив и с пловдивската РСПБЗН.

Безплатно паркиране за записалите се в Доброволческия отряд на Община Асеновград

Безплатно ще паркират в „Зони за платено паркиране“ доброволци от Асеновград. Това стана възможно, след като днес общинскит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com