Винени маршрути и рекламен филм ще привлекат повече туристи в Асеновград, смятат от ЦКТ „Тракея“

2681
Винени маршрути и рекламен филм ще привлекат повече туристи в Асеновград, смятат от ЦКТ „Тракея“

Да бъдат създадени винени маршрути и карта на Асеновград, рекламен филм, фестивал на младото вино, както и други иновативни и непредставяни до момента идеи за развитието на винения туризъм в асеновградски регион, предложи Васил Караджов от сдружение Център за култура и туризъм „Тракея“.

Той презентира своите предложения по време на второто издание на форум "Вино и културен туризъм". Срещата се състоя в Налбантовата къща в Асеновград, предаде кореспондентът на Actualno.com. 

„Зелените“ в Асеновград даряват възнагражденията си за благотворителност

Съветниците от партия „Зелените“ в Асеновград даряват възнагражденията си за благотворителност. „Идеята е цялостна - ...

Освен възможностите и перспективите за развитието на туризма в асеновградски регион, експертът Васил Караджов представи и няколко винарски изби, намиращи се на територията на общината. Той върна присъстващите в миналото, като припомни как се е приготвяло виното от старите винари в околностите на Асеновград. Посочи също, че през 1920 г. в региона е имало около 160 кръчми. В подробности Караджов разкри за първи път пред публика идеите си за винени маршрути, опоменавайки по-известните винарски изби в региона. Разясни на присъстващите как биха могли да бъдат разделени туристите, посещаващи Асеновград специално заради станимашкия мавруд. Предложи конкретни цели, към които би могъл да се стреми града, за да привлече по-голям брой туристи. Сред тях е създаване на трайна винена карта; pосещение на известни и малко познати винарски изби; sъздаване на рекламен филм, наподобяващ този, на Министерството на туризма за България.

Караджов запозна присъстващите с фестивала „Дефиле на младото вино“, който се провежда ежегодно в Пловдив. Както името подсказва, там се представят и дегустират млади вина. Празникът винаги е съпроводен с шествие и ритуали. Провежда се в края на ноември. Експертът подчерта, че е възможно двете общини да работят съвместно и този форум да бъде с продължение в Асеновград. Васил Караджов сподели, че е получил уверението на министъра на туризма Николина Ангелкова, че през април тази година тя ще посети асеновградска община, за да обсъди със заинтересованите развитието на винения туризъм в града. Експертът от „Тракея“ издаде в аванс, че Сдружението планира да бъдат засадени няколко реда лозя в Асеновград. Целта е ежегодното ритуално зарязване по повод празника Свети Трифон Зарезан да става вътре в града, а не в околностите. Накрая Караджов предложи всички досегашни победители в конкурса „Най-добро домашно вино“ да бъдат поканени на обща среща и представени пред асеновградчани и гости на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com