Чехия: Балканите са неинтегрирани, трябва да помогнем на България и Македония с бежанците

4624
Чехия: Балканите са неинтегрирани, трябва да помогнем на България и Македония с бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Чешкият премиер Бохуслав Соботка смята, че затварянето на границите много бързо може да събуди старите конфликти и да предизвика нови кръвопролития на Балканите.

"Бежанската вълна преля на Балканите. Истинското решение не се намира в затварянето на границите, защото може да доведе до нови конфликти. Балканите са единствената част, която все още не е интегрирана, а спомените от войните там са много пресни", каза Соботка пред вестник "Респект".

В Швеция стотици маскирани нападаха мигранти

Стотици маскирани мъже обикаляха централната гара на Стокхолм и нападаха бежанци и хора, които не изглеждат като етнически шведи, съо...

"Ако Турция, заедно с Гърция, не успее да сложи под контрол миграционния натиск, тогава трябва да са договорим с България, Македония и Албания. Да им предоставим максимална помощ и да сложим ред на миграцията още по техните граници", каза Соботка. Според него по този начин ЕС бе извършил допълнителен натиск върху Гърция и властите в Атина да започнат по-добро сътрудничество с Турция за овладяване на бежанската вълна, предаде БГНЕС.

По отношение на т.нар. План Б, който предвижда създаване на защитна стена на южната граница на Македония и България, който ще се обсъжда по време на срещата на премиерите от Вишеградската група в Прага на 15 февруари Соботка каза следното: "Запазването на Шенген не е само в интерес на Чехия, Словакия, Полша, но и на Германия, Франция и Холандия. Нито една от тези държави не обяви въвеждането на мерки, които означават събарянето на Шенген. Повечето държави, включително и ние, увеличаваме контрола по границите, но никой не иска да унищожи Шенген", подчерта още той.

Според него, ако Германия затвори границите това няма да бъде пряка заплаха за Чехия и тя няма да се превърне в транзитна държава

"Австрия веднага ще затвори границите си, защото Унгария има вече ограда, а Словакия има готовност за затягане на мерките за сигурност и така ще се стигне до промяна на миграционния поток. Отчасти той ще бъде спрян, но от друга страна ще се стигне до затваряне на границите на отделни балкански държави", каза още Соботка.

От началото на 2016 г. от Гърция в Република Македония са пристигнали около 53,4 хил. мигранти. Властите в Скопие от началото на месец декември миналата година допускат транзит през страната само мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан. През изминалата 2015 година през територията на западната ни съседка минаха над 700 000 души. Всички те идват организирано до македонския граничен град Гевгелия с автобуси или влакови композиции.

Финландският премиер се отказа от идеята си да приеме бежанци вкъщи

Финландският премиер Юха Сипиле заяви, че от съображения за сигурност засега няма да може да изпълни обещанието си да приюти семейство ...

За 2015 г. в България убежище са потърсили около 20 000 души по информация на Българската агенция за бежанците.

В сряда миналата седмица Европейската комисия (ЕК) започна сложна и безпрецедентна процедура, която, ако бъде доведена докрай, може да предизвика удължаването на контрола по границите на някои страни от шенгенската зона с две години. По този начин Гърция, която се намира в периферията на Шенген, ще се окаже още по-изолирана.

"Гърция сериозно е пренебрегнала задълженията си“, заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, като добави: „Има сериозни пропуски на външните граници, които трябва да бъдат преодолени“. Именно през морската граница с Турция, която е трудна за опазване, са преминали над 1 милион мигранти през 2015 година. Какви са етапите на тази процедура?

По-късно гръцкият министър по миграционните въпроси Янис Музалас отхвърли критиките срещу властите в Атина за недостатъчната охрана на нейните граници. Според него всеки, "който обвинява Гърция, обвинява "Фронтекс". Искам да припомня, че "Фронтекс" призна, че Гърция отлично изпълнява своите задължения и никой не може да направи повече освен да спасява бежанците", каза Музалас пред австрийския в. Der Standard.

По думите на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, който беше миналата седмица на посещение в България, страната ни защитава добре границите си и трябва да влезе в Шенген. Премиерът Бойко Борисов също се обяви за затваряне на външните граници на ЕС.

Само за година Германия трябва да похарчи 50 млрд. евро за мигрантите

Настаняването, грижите и интеграцията на мигрантите, включително езиковите курсове, ще струват на Федерална република Германия почти 50...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество