Австралия прие 17 жени и деца от сирийски лагери

1198
Австралия прие 17 жени и деца от сирийски лагери
Снимка: Getty images

Четири жени и 13 деца бяха репатрирани в Австралия в събота, след като изнемогваха години наред в мизерни сирийски лагери за задържане след разгрома на групировката „Ислямска държава” (ИД), предава АФП. Това беше първата от поредица планирани мисии за връщане на около 20 австралийски жени и 40 деца – съпругите, синовете и дъщерите на победените бойци на ИД – от прословутите лагери Ал-Хол и Рож. Камале Дабуси, чиято дъщеря беше сред групата, каза, че някои от децата ще имат нужда от медицинско лечение.

Дабуси каза, че дъщеря й Мариам на 31 години е била "принудена" да пътува до Сирия от вече починалия й съпруг и не представлява заплаха за Австралия.

Над 500 000 сирийци се завърнали в зоните за сигурност от Турция

Турция е осигурила доброволното завръщане на около 530 000 души в "зоните за сигурност" в Сирия. Това заяви турският премиер Реджеп Тай...

Министърката на вътрешните работи Клеър О'Нийл каза, че правителството е анализирало "спектър от фактори за сигурност, общност и благосъстояние", преди да одобри репатрирането. „Решението за репатриране на тези жени и техните деца беше взето въз основа на индивидуални оценки след подробна работа от агенциите за национална сигурност“, каза тя в изявление, след като 17-те кацнаха в Сидни.

Репатрирането е политически спорен въпрос в страна, отдавна известна с твърдия си подход към имиграцията. Австралийската консервативна опозиционна партия многократно е цитирала опасения за националната сигурност, когато се е аргументирала срещу репатрирането. О'Нийл каза, че жените могат да бъдат преследвани в Австралия, ако служителите за борба с тероризма установят, че са участвали в незаконни дейности, докато са били в Сирия.

Изследователката на „Хюман райтс уоч” Софи Макнийл заяви, че това е "отдавна закъсняла стъпка". „В продължение на години австралийското правителство изоставя своите граждани в ужасяващи условия в заключени лагери в североизточна Сирия“, каза Макнийл. „Австралия може да играе водеща роля в борбата срещу тероризма чрез тези организирани репатрации на своите граждани, повечето от тях деца, които никога не са избрали да живеят под властта на „Ислямска държава”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com