"Хюман Райтс Уоч" иска свобода за "Пуси Райът"

4958
"Хюман Райтс Уоч" иска свобода за "Пуси Райът"

Правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч” призова руските власти незабавно да освободят от затвора двете излежаващи присъди музикантки от феминистката пънк-група „Пуси Райът” без каквито и да е допълнителни условия, предаде МИГнюз.

В изявлението си организацията припомни, че Надежда Колоконникова и Мария Алехина се намират зад решетките вече една година – те бяха арестувани на 2 март 2012 г.

Адвокат Йонко Грозев пое защитата на Pussy Riot

Секретарят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев пое защитата на момичетата от Pussy Riot, съобщават от "Движение България ...

През август 2012 г. те бяха осъдени на две години лишаване от свобода за „хулиганство по мотиви на религиозна ненавист” във връзка с политическа акция в московски храм. Участничките в групата „Пуси Райът” бяха задържани през февруари миналата година, след като във вътрешността на московския храм „Христос Спасител” те изпълниха песен, призоваваща за „изгнанието” на Владимир Путин, който тогава бе кандидат-президент.

През август миналата година московски съд призна Надежда Колоконникова, Мария Алехина и Екатерина Самуцевич за виновни в хулиганство по мотиви на религиозна ненавист и вражда. През октомври съдът замени присъдата на Екатерина Самуцевич с условна.

В същото време стана ясно, че Надежда Толоконникова е била въдворена в наказателния изолатор.

"Управата на лагера ИК-14 е наказала Толоконникова с 15 денонощия карцер, за да не може тя да подаде молба за предсрочно освобождаване", съобщават чрез "Туитър" фенове на "Пуси Райът".

Едно от момичетата от Pussy Riot влезе в болница

Едно от момичетата от скандално известната руска група Pussy Riot постъпи в болница. Надежда Толоникова е влязла в лечебно заведение за...

Ръководството на колонията аргументира решението си Толоконникова да бъде затворена в изолатора с това, че тя се разхождала из лагера самостоятелно, без да е съпровождана от надзирател.

"Единствената цел на 15-те денонощия карцер е да бъде лишена Надя в последния работен ден от възможността да подаде заявление за предсрочно освобождаване пред съда", се казва в съобщението в "Туитър".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com