Магнезий и калций - лекар разкри как е правилно да се приемат

55435
Магнезий и калций - лекар разкри как е правилно да се приемат
Снимка: pexels

Магнезий и калций – това са два важни за организма минерала. Руският лекар д-р Валерий Самсонов даде препоръки за приема им. По-специално, той отбелязва, че е по-добре да се приемат калциеви добавки вечер след хранене. Експвертът пояснява, че според учените, тялото консумира минимално количество калциеви соли на обяд и максимално през нощта. Ако на човек липсва този химичен елемент, тялото ще го вземе от костната тъкан и с течение на времето ще се появят проблеми със ставите.

Калций – с какво трябва да се приема?

Лекарят е убеден, че само калциевите препарати не са достатъчни. Този елемент няма да остане в тялото, ако не може да се синтезира заедно с витамин D. Но в същото време лекарят отбеляза, че храните, които съдържат витамин D, трябва да се консумират 4 часа преди приема на калциеви добавки. Приемайте таблетки калций с храна, която съдържа този елемент, предупреди лекарят. Калциевите соли се намират във всички ферментирали млечни продукти.

Ендрокринолог: Този навик издава дефицит на магнезий

Липсата на магнезий води до бърза умора, безпричинно раздразнение, човек може да изпита агресия, тревожност, депресия и прекъсвания на сърдечните контракции. Този минерал е отговорен за паметта и възприемането на нова информация. Той е от съществено значение за сърцето и помага за регулиране на кръвното налягане. Витамин B6 помага за подобряване на усвояването на магнезия.

Най-усвоимата форма на коментирания минерал е в храната. Лидери по състав са пшеничните трици, тиквените семки, ядките, спанакът, оризът, бобът, шоколадът. Във всички тези продукти магнезиевите соли се съдържат заедно с витамин В6.

Лекарят съветва да приемате тези два елемента отделно. За да не навредите на здравето си, д-р Самсонов съветва да приемате тези лекарства в съотношение 2:1.

За усвояването на на 1 гр калциеви соли са необходими 0,5 гр магнезиеви.

Вторият минерал е необходим на тялото за правилното усвояване на първия. Той също така помага за разтварянето на калциевите соли в кръвта, предотвратявайки образуването на камъни в бъбреците. Магнезиевият дефицит води до "вторична хипокалциемия" - или калциев дефицит. Това означава, че тези два минерала са тясно свързани помежду си.

 

Някои пациенти с магнезиев и калциев дефицит имат по-лошо усвояване на витамин D, хранително вещество, което помага на тялото да абсорбира тези макроминерали. Ето защо консумацията на достатъчно от всички тези минерали и хранителни вещества е от решаващо значение за здрави кости, здраво сърце и нормална функция на нервната система.

Въпреки че двата коментирани минерала си взаимодействат в много процеси в тялото, понякога имат противоположни ефекти. Например, калциевите соли свиват мускулните клетки, докато магнезиевите ги отпускат. В определени ситуации тези минерали могат действително да се конкурират помежду си. Това обикновено се случва, когато в кръвта има твърде много калциеви соли и недостатъчно магнезиеви. В резултат на това е важно тези минерали да се приемат в правилното съотношение, за да се избегне дисбаланс.

Още: Магнезий - лекар разкри по колко трябва да приемат мъжете и жените

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com