Ердоган заплаши кюрдите в Сирия с война

4441
Ердоган заплаши кюрдите в Сирия с война
Снимка: Gettyimages.com

Турският президент Реджеп Ердоган разкри намеренията за нова мащабна операция в северната част на Сирия, за да не се допусне създаването на нова държава на територията, съобщава руският в.“Известия“.

„Турция е готова да проведе нова крупна военна операция в Северна Сирия и дори да включи в своята зона на контрол градовете Манбидж и Ракка, за да не допусне там появата на кюрдска държава. Ние няма да допуснем това и имаме готовност и при най-малката заплаха да се намесим, но вече не против ислямските терористи, а против местните съюзници на САЩ. Сега в Сирия се развиват негативни процеси. Ако те провокират възникване на заплаха за нашите граници, ние ще отреагираме така, както в хода на операцията „Щит на Ефрат“, казва Ердоган пред кореспондента на руския всекидневник след срещата си със сирийските бежанци в Харан, Югоизточна Турция.

Турският държавен глава допълва, че по-рано Анкара е изразявала готовност да освободи Манбидж и Ракка от ислямските радикали, но западните партньори в международната антитерористична коалиция са предпочели да заложат на кюрдските формирования. Той изразява съжаление, че страни, които са стратегически партньори на Анкара, действат съвместно с терористите от кюрдските организации Партия на демократическия съюз /PYD/ и военното й крило Отряди за народна самоотбрана /YPG/. Тези нападки са адресирани на първо място към САЩ, които обучават и оборудват въоръжените формирования на сирийските кюрди, за да си партнират срещу джихадистите от Ислямска държава, уточнява авторът на публикацията, предаде БГНЕС.

Особено недоволство в Анкара предизвикват започналите неотдавна доставки на американска бронетехника за кюрдите. Изявлението на Ердоган предизвика загриженост в Москва и Вашингтон. Цитиран е източник от Държавната дума, според когото нов конфликт в Сирия не е в интересите на Русия и борбата с ислямските терористи, затова Москва ще положи усилия да не допусне голяма война между Турция и кюрдите.

„Ние сме в тясно сътрудничество с Турция за Сирия, в частност на преговорите в Астана. Уверен съм, че в рамките на консултациите на различни равнища ще успеем да удържим Анкара от необмислени действия“, посочва анонимният източник.

Сходна позиция заемат и във Вашингтон, от щаба на централното командване на антитерористичната коалиция, оглавена от САЩ, коментират пред „Известия“, че в момента борбата с джихадистката опасност е много по-важна от всякакви други противоречия. Ние призоваваме всички сили в региона да се концентрират в борбата срещу групировката Ислямска държава, която представлява главна заплаха за мира и безопасността в регионален и световен мащаб, казват от щаба.

Директорът на Центъра за изследвания на Изтока Владимир Аватков смята, че не трябва да се изключва нова военна операция на турските сили в Северна Сирия, тъй като тяхната бойна подготовка се е повишила в сравнение с миналата година. „Сега турците разполагат с много боеспособни части в югоизточната част на страната и непосредствено в Сирия. Операцията „Щит на Ефрат“ сплоти въоръжените сили, отслабени след преврата от миналата година и им даде необходимия боен опит. Трябва да се отчете и международно-политическия аспект на проблема. Тясното сътрудничество на американците с кюрдите предизвиква силното раздразнение на Анкара. Предупрежденията от страна на Ердоган звучат все по-често и към тях следва да се отнасяме сериозно, особено в контекста на заплахата от преразглеждането на отношенията на Турция с НАТО“, коментира експертът.

Турските военни започнаха операция „Щит на Ефрат“ през август 2016 г. и я финализираха през март т.г. Официалната й цел бе да неутрализира терористичната опасност от страна на Ислямска държава за провинция Газиантеп. В резултат на това крайграничният район с площ 3 000 кв. километра и сирийските градове Джараблус и Ел-Баб се оказаха под контрола на Анкара и нейните сирийски съюзници. Турция подготвяше нападение и на Манбидж, който е под контрола на кюрдските отряди, но САЩ спешно дислоцираха батальон рейнджъри там и фактически блокираха по-нататъшното придвижване на съюзническите войски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитва остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com