Фон дер Лайен за Русия: Най-пряката заплаха за световния ред

2656
Фон дер Лайен за Русия: Най-пряката заплаха за световния ред
Снимка: Getty images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Русия представлява "най-пряката заплаха" за световния ред и настоя Китай да играе по-конструктивна роля на международната сцена, предаде АФП, цитирана от БНР.

Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел днес са в Япония за разговори по теми, включващи инвазията на Русия в Украйна, но и растящото безпокойство за ролята на Китай в Азия и в по-широки мащаби.

Русия "днес е най-пряката заплаха за световния ред с варварската война срещу Украйна и нейния пакт с Китай", каза тя след среща с японския премиер Фумио Кишида.

Годишната среща се провежда на фона на натиск над Москва заради Украйна от голяма част от международната общност.

"Руската инвазия в Украйна не е само проблем за Европа, тя разклаща сърцевината на международния ред, включително Азия. Това не трябва да бъде толерирано", каза Кишида. Неговото правителство се присъедини към строгите санкции срещу Русия, включително за енергоносители, но без природен газ заради силната зависимост на Япония от него.

Засилващите се позиции на Пекин в Азия също бяха в дневния ред, като ЕС се опитва да покаже по-ясна роля в противопоставянето на Китай.

"Нашето сътрудничество в Украйна е от критична важност за Европа, но и за Индо-Тихоокеанския регион, като ние искаме да задълбочим консултациите по все по-настъпателния Китай, каза Мишел.

"Китай трябва да застане в защита на многонационалната система, от която имаше полза при развитието си."

Фон дер Лайен посочи, че ЕС и Япония засилват сътрудничеството си, включително с партньорство в дигиталната сфера, което ще се фокусира върху конкурентоспособността и сигурността.

Тя добави, че двете страни ще работят и по веригите за доставки, които се объркаха заради пандемията и войната в Украйна, но и са обект за безпокойство с оглед на ролята на Китай при производството на чипове.

Фон дер Лайен: Нашествието на Кремъл ни напомня защо честваме Деня на Европа

По повод Деня на Европа - 9 май и навършването на 72 години от Декларацията на Шуман председателят Европейската комисия Урсула фон дер ...

Кишида заяви, че на работен обяд с европейските гости ще бъде обсъдено напрежението в Южно- и Източнокитайско море, където Токио има опасения, че Пекин увеличава опитите за претенции към спорни територии.

Има ги и отдавнашните опасения за това дали Пекин ще се опита да поеме контрол на Тайван, който смята за своя територия, която в крайна сметка ще присъедини.

Мишел каза, че двете страни са обсъдили и начини за засилване на сътрудничеството в сигурността и отбраната, като отбеляза, че Япония е единствената страна в Азия, която е специално спомената в плана на ЕС за сигурност и отбрана до 2030 г.

Фон дер Лайен настоя за сътрудничеството по инфраструктурата в региона, очевидно с намек за Пекин, който се опитва да създаде съюзи в региона и извън него чрез проекти, които понякога са описвани като дългови капани.

"Нуждата от инвестиции е огромна, а вариантите са ограничени. Те често идват с цена, което никоя страна не бива да плаща, като посегателство над суверенитета", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com