Иракската армия започва офанзива срещу "Ислямска държава" в Анбар

7405
Иракската армия започва офанзива срещу "Ислямска държава" в Анбар

Иракското правителство стартира днес дългоочакваната широкомащабна офанзива срещу позиции на „Ислямска държава“ (ИД) от най-голямата по територия иракска провинция – Анбар.

При изявление за медиите, говорителят на военната операция, генерал Яхия Расул, заяви, че операцията ще започне на 13 юли от правителствени сили, подкрепени от сунитски части и про-правителствени шиитски милиции. Засега няма информация дали в операцията ще участва и водената от САЩ коалиция срещу ИД.

Религиозните шовинисти - неочакван съюзник на ИД

Войната срещу "Ислямска държава" ще продължи още дълго. Поне докато хората в Близкия Изток не престанат да се делят по верски признак ...

Това не е първият път, в който иракското правителство обявява операция за връщане на контрола върху провинция Анбар, където няколко града, включително главният град Рамади, продължават да бъдат в ръцете на джихадистките бойци. През май месец властите отново съобщиха за готвена операция за превзимането на Рамади, но оттогава няма сериозен успех на терен.

„Ислямска държава“, известна и с арабския акроним Даеш, завзе големи части от Анбар в началото на 2014 година, включително Рамади през май. Иракските сили, които имаха някакви успехи, благодарение на въздушни удари, успяха да върнат родния град на Саддам Хюсеин, Тикрит, миналия месец, където „Ислямска държава“ имаше силни позиции. Смята се, че както при Мосул, така и в Тикрит, на групировката са помогнали бивши офицери от обкръжението на Саддам Хюсеин.

В кратко изявление, иракският премиер Хайдар ал Абади, призова за „отмъщение срещу бойците на ИД на бойното поле и техните престъпления срещу невъоръжени цивилни“.

През последните няколко седмици, армията се придвижи към позиции на ИД, които служеха за доставки на провизии за джихадистите. В изявлението си, генерал Расул не предостави повече детайли относно операциите. До обяд на 13 юли, държавната телевизия съобщава, че правителствените сили са завзели няколко селища в района на Фалуджа.

2200 руски граждани се сражават в Сирия и Ирак

2200 руски граждани се сражават в редиците на терористични организации в Ирак и Сирия. Това показват данните на Федералната служба за с...

В същото време, днес „Ислямска държава“ пое отговорност за кървавите атентати от 12 юли, които убиха 35 души и рани над 100.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com