Иран ще изпълни ядрените си ангажименти, ако САЩ отмени санкциите

2074
Иран ще изпълни ядрените си ангажименти, ако САЩ отмени санкциите
Снимка: Getty Images

Иран "автоматично" ще се върне към своите ядрени ангажименти, ако новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън отмени санкциите, наложени през последните две години, заяви външният министър Мохамад Зариф, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Да изпълнява Техеран отново ангажиментите си "може да бъде изпълнено автоматично и не се нуждае от условия или дори от преговори", каза Мохамад Джавад Зариф в коментари, публикувани в държавен всекидневник в Иран. Междувременно президентът Хасан Рухани нарече администрацията на президента Доналд Тръмп "непокорна" и заяви, че администрация на Байдън може да "върне атмосферата", която цареше при сключването на знаковото ядрено споразумение през 2015 г. Наличното от десетилетия американско-иранско напрежение ескалира, след като Тръмп се оттегли едностранно от споразумението през 2018 г. и отново наложи, след което ги засили, осакатяващи санкции, които затрудняват иранската икономика. Докато Тръмп се стреми да увеличи максимално натиска върху Иран и да го изолира в световен мащаб, Байдън предложи да предложи на ислямската република „надежден път обратно към дипломацията“.

Мащабна кибератака срещу институции в Иран

Иран съобщи за „мащабна“ кибератака срещу две неуточнени правителствени институции. Говорител, цитиран от официалната агенц...

Зариф подчерта, че „Америка е длъжна да прилага Резолюция 2231 като член на ООН и нейния Съвет за сигурност“, посочвайки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която съдържа ядреното споразумение от 2015 г. "Ако все пак изпълни тази резолюция и санкциите бъдат отменени и няма пречки пред икономическите дейности на Иран, тогава Иран ще изпълни" задълженията си по сделката, каза той.

Споразумението предлага на Техеран освобождаване от международни санкции в замяна на гаранции, проверени от ООН, че ядрената му програма няма военни цели.

Иран, който отрича, че се стреми да изгради ядрена бомба, от май 2019 г. постепенно спря изпълняването на повечето от ключовите си задължения по споразумението. Това включва производство и складиране на повече ниско обогатен уран, отколкото е разрешено по сделката. „Ню Йорк Таймс” съобщи в понеделник, че миналата седмица Тръмп се е допитал до висши съветници за възможността да нанесе удар по иранските ядрени съоръжения. Съобщава се, че висши служители "разубедиха президента за военния удар ", предупреждавайки го, че подобна атака може да ескалира в по-широк конфликт през последните седмици от неговото президентство. Иран твърди, че се е отклонил от ангажиментите си заради санкциите и неспособността на останалите страни - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия - да му осигурят обещаните икономически ползи от сделката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com