Иран заплаши с отговор продължаването на американските санкции

1498
Иран заплаши с отговор продължаването на американските санкции
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Президентът на Иран Хасан Рухани заплаши САЩ с въвеждането на ответни мерки, ако държавният глава Барак Обама подпише закон за продължаването на санкциите срещу страната.

Съобщението на Рухани идва на фона на приетия от конгреса нов закон, който предвижда санкции срещу Техеран, които да са в сила следващите 10 години. Според Рухани удължаването би било в нарушение на договореното споразумение между Иран и групата 5+1 – Великобритания, САЩ, Русия, Китай, Франция и Германия, за ядрената програма на страната.

Обама продължи санкциите срещу Иран

Американският президент Барак Обама реши за пореден път да продължи режима на едностранни санкции срещу Иран. Това се посочва в писмен...

„Ние се стремим към приемливо спазване на споразумението, но в отговор на неспазване на задължения, нарушаване или колебание по неговото осъществяване ние ще действаме незабавно“, каза Рухани.

В събота външният министър на ислямската република Мухамед Джавад Зариф предупреди, че неговата страна ще преустанови изпълнението на споразумението, ако САЩ продължат санкциите.

Ден по-рано говорителят на Белия дом Джон Кирби заяви, че Вашингтон няма намерение да възстановява санкциите, чиято отмяна предвижда споразумението. По думите му дори и президентът Обама да подпише текста за продължаването на санкциите, то държавният секретар Джон Кери ще се възползва от правото си да отмени изпълнението им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия