Израел цензурира Асошиейтед прес - спря пряко излъчване от Газа

1502
Израел цензурира Асошиейтед прес - спря пряко излъчване от Газа
Снимка: Getty Images

Американската информационна агенция "Асошиейтед прес" съобщи, че Израел е спрял нейната видеовръзка на живо от Газа, предаде БГНЕС. АП съобщи още, че властите са иззели и нейната камера и оборудване за излъчване.

Ограничението за агенцията е въведено, след като властите са я обвинили в нарушаване на новата забрана на "Ал Джазира".

Асошиейтед прес осъжда най-категорично действията на израелското правителство да затвори нашата дългогодишна емисия на живо, показваща изглед към Газа, и да конфискува оборудването на AP“, каза Лорън Истън, вицепрезидент по корпоративните комуникации в новинарската организация. Още: "Няма да ни вържат ръцете във войната": Нетаняху с първи думи за заповедите за арест (ВИДЕО)

„Спирането не се основаваше на съдържанието на емисията, а по-скоро на злоупотреба от страна на израелското правителство на новия закон за чуждестранните телевизионни оператори на страната. Призоваваме израелските власти да върнат нашето оборудване и да ни позволят незабавно да възстановим нашата емисия на живо, за да можем да продължим да предоставяме тази важна визуална журналистика на хиляди медии по целия свят", се посочва в съобщението.

"Призоваваме израелските власти да ни върнат оборудването и да ни дадат възможност незабавно да възстановим прякото си предаване, за да можем да продължим да предоставяме тази важна визуална журналистика на хиляди медии по света", се посочва още в позицията на агенцията.

Израелски служители от Министерството на комуникациите са пристигнали в офиса на АП в южния израелски град Сдерот във вторник следобед и са конфискували нейна камера и оборудване за излъчване, обвинявайки канала в нарушаване на нов медиен закон, като предоставя изображения на Ал Джазира. служителите са предали на АП документ, подписан от министъра на комуникациите Шломо Кархи, в който се твърди, че АП нарушава новия закон на страната за излъчване в чужбина.

Сателитният канал на Катар е сред хилядите клиенти, които получават видео на живо от AP и други новинарски организации. АП осъди този ход. Още: Израел официално закри "Ал Джазира", обвини я в подстрекателство (ВИДЕО)

В изявлението на министерството се казва, че АП редовно прави снимки на ивицата Газа от балкона на къща в Сдерот, "включително фокусирайки се върху действията на войниците на ЦАХАЛ (армията) и тяхното местоположение".

"Въпреки че инспекторите на Министерството на комуникациите ги предупредиха, че нарушават закона и че трябва да прекратят достъпа на "Ал Джазира" до тяхното съдържание, те продължиха да го правят, твърдят израелските власти. Миналата седмица те конфискуваха излъчващо оборудване от студиото на "Ал Джазира" в северния израелски арабски град Назарет. Още: От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

АП заяви, че е излъчвала общ изглед на северната част на Газа, преди оборудването й да бъде конфискувано, като добави, че прякото предаване като цяло е показвало дим, издигащ се над палестинската територия.

"АП спазва правилата за военна цензура на Израел, които забраняват излъчването на подробности като движението на войските, които биха могли да застрашат войниците", подчертават от агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Обединение" с Тайван: Китай използва хитри трикове, вкара и ООН в играта (ВИДЕО)

Турция уволни кмет заради предполагаеми "терористични" връзки

Рекорд: 642 млн. са гласували на изборите в Индия

Горещо време: Двама футболисти припаднаха в Турция (СНИМКИ)

Пореден шпионски скандал с участието на Китай: Пекин обвини Лондон

Малдивите въвеждат забрана за израелски граждани

Жертви след удари по бежански лагери в Газа, докато Израел се готви за примирие

Загинали при израелски удар в Алепо

Силно земетресение разлюля Япония

"Израел иска, но САЩ не налага": Нетаняху се ядоса, че не се налагат санкции на МНС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com