Изоставен и от своите: Путин е нежелан в Армения

8153
Изоставен и от своите: Путин е нежелан в Армения
Снимка: Kremlin.ru

Ако зависеше от арменците, срещата на върха на ръководения от Русия отбранителен съюз Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) не би се състояла в Ереван. Руският президент Путин определено не е приет радушно - точно обратното. Тъй като в малката южнокавказка република, разположена между Турция и Азербайджан, се чувстват изоставени, ако не и измамени в тежките времена.

Подобно на НАТО, ОДКС има клаузи за обща подкрепа. Но когато Армения бе изложена на атаките от страна на Азербайджан през пролетта на 2021 година и после през септември, организацията предприе само символични действия. Макар Азербайджан да не е член на организацията, той е по-близък и по-важен за участващите в нея държави - заради транспортните маршрути и залежите от нефт и газ.

Врагът на Армения триумфира

Азербайджанският президент Илхам Алиев дори заяви, че страната му „има повече приятели в ОДКС от Армения, макар да не членува в организацията". Беларуският президент Лукашенко пък нарече Алиев „нашият човек". Освен това той уверява, че Азербайджан не е враг на Беларус и на останалите страни от ОДКС. Съответно Минск отхвърли възможността за интервенция на организацията в конфликта между Армения и Азербайджан.

Също и руският депутат Константин Косачов отбеляза, че конфликтът между Армения и Азербайджан не е от компетенциите на ОДКС. Русия полагала усилия за намирането на решение, но не на страната на Армения, а като посредник между двете държави. А Русия по договор би трябвало да гарантира военна защита на Армения, където поддържа две военни бази.

Намаляващо руско влияние

През декември 2020 година Русия успя да прекрати продължилата 44 дни война между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах. В сключеното мирно споразумение Путин наложи решението си руски части да бъдат изпратени за защита на арменците в Нагорни Карабах, който се намира на азербайджанска територия.

Но властта на Путин вече не е същата - на срещата си с арменския премиер Пашинян и азербайджанския президент Алиев в края на октомври в Сочи той не успя да издейства удължаване на престоя на руските части в Нагорни Карабах и след 2025 година, както се очакваше. Алиев иска руските части да напуснат. Той възприема конфликта за Нагорни Карабах като вътрешнополитически проблем на страната си и иска да разговаря с Армения без посредничество отвън.

Арменците в Нагорни Карабах от своя страна не се чувстват достатъчно защитени от Русия. Но без присъствието на руските части повечето от тях по-скоро биха избягали.

Противници и съюзници

И в самата Армения присъствието на руски части не носи сигурност. Битките в граничния регион с Азербайджан, довели до над 300 жертви през септември, бяха прекратени едва в резултат на оказания от САЩ, Франция и ЕС дипломатически натиск. ЕС настоява мирно споразумение да бъде сключено още тази година.

Както Армения, така и Русия имат съюзник в лицето на Иран. Но, както Русия заради войната срещу Украйна, и ръководството на Иран си има други проблеми - Техеран е зает повече с потушаването на протестите в страната.

Появи се ВИДЕО от унижението на Путин: Пашинян закри ОДКС без да подпише декларацията

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com