Коронавиврус в Португалия, Канада и Русия? В Китай жертвите растат

7072
Коронавиврус в Португалия, Канада и Русия? В Китай жертвите растат
Снимка: Getty Images/Guliver

Засякоха заболели от коронавирус в Португалия, Канада и Русия. Очакват се лабораторни потвърждения.

Първи случай на възможна зараза с новия коронавирус беше регистриран в Португалия, съобщи Efe, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на страната. Според агенцията, пациентът е в болница в Лисабон. Той е пристигнал от китайския град Ухан, състоянието му е стабилно.

Увеличават броя на медицинските работници в Китай за справяне с коронавируса

В Китай се проведе спешно заседание на Постоянния комитет на Политическото бюро на Централния комитет на КПК. Повод за срещата са мерки...

В събота вечерта стана ясно, че жител на Торонто, Канада е заразен с новия коронавирус 2019-nCoV. Това съобщи представител на Министерството на здравеопазването на страната, цитиран от АФП.50-годишният мъж, който има симптоми на новия тип пневмония, се е завърнал в Торонто от Ухан на 22 януари. Състоянието на пациента е стабилно, той е хоспитализиран. Ако диагнозата бъде потвърдена, това ще бъде първият случай на коронавирус 2019-nCoV в Канада.

Седем души с висока температура и признаци на новия коронавирус са хоспитализирани от хотел в северен квартал на Москва, съобщават руските медии. По предварителни данни всички те са китайски граждани. "Тази вечер седем души бяха хоспитализирани от хотел в квартал Войковски. По предварителна информация всички те са китайски граждани. Те са диагностицирани с висока температура", обобщават медиите.

В неделя броят на заразените с новия тип коронавирус в Китай се увеличи до 1975. Починалите са 56 починаха, предава БГНЕС. Властите в тежко засегнатата провинция Хубей съобщиха за 15 нови смъртни случая и 323 нови потвърдени заразени.

С последните цифри от Хубей, епицентър на заразата, потвърдените инфекции в цялата страна стават 1610 въз основа на данни, публикувани преди това от централното правителство.

Агенция Ройтерс публикува два научни анализа на епидемията, според които всеки заразен с новия вирус предава болестта средно на 2-ма или 3-ма души. Това е така при сегашните темпове на разпространение, които според експертите се влияят пряко от мерките за контрол и превенция от заболяването, които са в ход. Те трябва да спират заразяването в най-малко 60 на сто от случаите, категорични са учените.

В Хонконг са отменени публичните събития заради коронавируса

Хонконг въвежда извънредни мерки за борба с коронавируса от Китай, съобщи Кари Лам - директор на администрацията в страната, информира ...

Властите в Хонконг обявиха, че с цел спиране на разпространението на болестта от днес се затварят популярните увеселителни паркове "Дисниленд" и "Оушън парк". Хотелите обаче продължават нормалната си работа.

Китай обяви частична блокада на южния град Шантоу, като ограничи влизането на автомобили и преустанови обществения транспорт в опит да контролира разпространението на смъртоносния вирус. Хората, които пристигат на гарите, ще бъдат проверени и "призовани да се върнат", заявиха властите в града с население от 5,6 милиона души, който е 1100 километра на юг от Ухан, епицентър на епидемията.

Автобусните превози на дълги разстояния ще забранят и властите в Сиан, заявиха властите, докато се борят да поставят под контрол смъртоносния нов вирус, който се разпространява в цялата страна, съобщи АФП. От 18:00 часа местно време в неделя град Сиан ще спре автобуси на дълги разстояния и туристическите чартърни автобуси, влизащи в 10-милионния град, съобщиха местните представители в платформата Weibo, подобна на Twitter, след обявяването на подобни мерки в Тиендзин и Пекин.

Властите в китайския град Тиендзин, с население 15 милиона души, решиха напълно да спрат автобусния превоз на пътници на дълги разстояния заради коронавируса, съобщи правителството в социалната мрежа Weibo. "За да се прилага строг контрол върху разпространението на новия вид коронавирус чрез пътническия трафик, всички междуградски превози на пътници от и до Тиендзин ще бъдат спрени от 27 януари", се казва в съобщението.

Забраняват се пътуванията не само с градските автобуси, но наемането на такива за определени пътувания, частните и туристическите.

Китайският коронавирус стигна до 11 държави

Броят на смъртните случаи от коронавируса се увеличи до 41 души, докато огнището се разпространи в 11 други държави, предава телевизион...

Най-високото ниво на реагиране при извънредни ситуации, свързано с общественото здраве, вече е обявено в 30 провинции, градове с централно подчинение и специални административни райони на Китай с общо население от над 1,3 милиарда души.

Припомняме, че на 31 декември 2019 г. китайските власти уведомиха Световната здравна организация за огнище на неизвестен тип пневмония в Ухан, голям търговски и индустриален център с население от над 11 милиона души. Причинителят на болестта - коронавирус 2019-nCoV - беше изолиран на 7 януари.

Извън континентален Китай са регистрирани 5 лабораторно потвърдени случая на инфекция в Хонконг, 2 в Макао, 3 в Тайван; 4 - в Тайланд (2 пациенти са освободени), 2 - в Япония (1 изписан), 2 - в Южна Корея, 2 - във Виетнам, 3 - в Сингапур, 3 - в Малайзия, 1 - в Непал, 3 - във Франция, 1 - в Австралия, 2 - в САЩ, 1 - в Канада.

СЗО призна огнището като национална извънредна ситуация за Китай, но все още се въздържа от обявяване на международен извънреден режим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com