Ливанската столица блокирана от протести

3816
Ливанската столица блокирана от протести
Снимка: Getty Images / Guliver

Организаторите на протестното движение „Ти вониш!“, което застана зад демонстрациите в ливанската столица Бейрут, избухнали през последния уикенд, ще отложат днешните протести, насрочени за вечерта. За това съобщиха те на Фейсбук страницата си, цитирани от АП, като ще уточнят в пресконференция защо са решили това.

Протестите избухнаха след като продължаващата криза със събиране на отпадъците в Ливан, остави улиците на Бейрут засипани с боклуци насред гореща вълна от над 40 градуса. Демонстрантите поискаха оставката на цялото правителство заради нежеланието му да се справи с проблема.

Втората вечер на протестите в неделя доведе до сблъсъци с полицията и остави 44 ранени демонстранти и 30 служители на реда. 2 души загинаха по време на демонстрациите, застреляни от „незнайни извършители“.

Ливан е в правителствена криза след като от близо година е без президент. Кабинетът сам увеличи срока си на два пъти, а в същото време важни решения за държавата не могат да бъдат взети поради неразбирателство между политическите партии.

В Ливан са намерили убежище над милион и половина бежанци от съседна Сирия. При общо население от 4 милиона души, бежанската криза засяга сериозно самия Ливан. Страната също така има проблеми с електрозахранването, причинени главно заради корупция по етажите на властта – проблем, за който протестиращите в страната скандираха през изминалата събота и неделя.

автор: Руслан Трад

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия