Несигурни реформи в Китай

61836
Несигурни реформи в Китай
Снимка: Getty Images / Guliver

Обявените от Китай икономически реформи, които се оказаха по-мащабни и конкретни от очакваното, изненадаха анализаторите. Експертите приветстват реформите в полза на частния сектор, като все пак посочват несигурността около тяхното прилагане.

„Новите лидери наистина преминаха в действие и обещават големи конкретни промени. Корабът на реформите най-накрая пусна котва”, казва анализатор на „Сосиете женерал” във връзка с реформите, които бяха обявени след пленума на подновената управляваща партия.

„Мащабът и дълбочината на реформите надминава всички очаквания на пазара”, казват експерти от „Барклис”, за които вниманието ще се концентрира върху „детайлите по отварянето на държавните групи към частните капитали” и увеличаването броя на секторите, които ще бъдат отворени за частни инвестиции.

„Ако тези реформи бъдат приложени добре и майсторски, Китай ще преживее 10 години на устойчив растеж и безпрецедентен просперитет, който вече започна”, казват от банка ANZ.

„Тази програма, колкото и мащабна да е, няма да промени с нищо ситуацията в страната. За да разберем дали пленумът на китайската Комунистическа партия бележи повратен момент, трябва да видим начина, по който се прилагат реформите”, настояват анализаторите от „Кепитъл икономикс”.

В краткосрочен план отражението от мерките върху банковия сектор ще бъде минимално, тъй като браншът остава затормозен от затягането на кредитните условия и забавянето на икономическия растеж.

Икономическите плодове от обявените социални реформи също са далечни. Смекчаването на политиката за семейства с едно дете ще започне да се усеща най-малко след 10 години, въпреки че „дългосрочните ползи изглеждат значителни”, казват от ANZ, като допълват, че по този начин до 2030 година потреблението на домакинствата ще нарасне с 0,3-0,45% от БВП.

Друга основна реформа, обещана след пленума от китайските власти, са правата на земеделците да „осребряват” и да заменят земите, които обработват, макар и те да остават собственост на държавата, което ще увеличи техните приходи. И тук обаче осезаемите ползи ще изискват време, предупреждават експертите.

АФП

Китай смекчава политиката на едно дете

Китай ще разхлаби политиката си за раждане на едно дете в семейство. Промяната беше обявена дни след приключването на срещата на лиде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия