За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

11488
За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта
Снимка: iStock

Косата расте средно с 15 сантиметра на година. Скоростта на растежа им се влияе от генетиката, възрастта, здравето и, разбира се, от начина на хранене.

Елена Модичева, дерматовенеролог-козметолог, ни разказа кои продукти влияят на активния растеж на косата ви.

Фактори като възраст и генетика не можете да промените, но можете да повлияете на растежа на косата с помощта на правилно подбрани грижи и хранене. Балансираният хранителен режим може да повлияе на растежа на косата, особено ако е налице загуба на коса поради неправилно хранене.

И така, кои храни се препоръчват за активиране на растежа на косата?

Яйца

Яйцата са отличен източник на протеини и биотин, от които тялото ни се нуждае. За космените фоликули е много важно да консумират достатъчно протеини, а биотинът се използва за възпроизвеждането на кератина, поради което, между другото, добавките с биотин станаха много популярни през последните няколко години.

Яйцата съдържат също цинк, селен и много други полезни вещества. Трябва обаче да се има предвид, че прекомерната консумация на този продукт води до повишаване на холестерола в кръвта. Препоръчва се да се консумира не повече от 1 яйце на ден.

Кои са 13-те най-добри храни за растеж на косата?

Риба от мастни сортове

Скумрията, сьомгата, херингата и други мазни риби съдържат хранителни вещества, които са благоприятни за растежа на косата, а именно омега-3 и омега-6. Както и антиоксиданти, които спомагат за увеличаване на гъстотата на косата. Мазните риби са източник и на витамини от група В, D3 и протеини.

Авокадо

Авокадото е с високо съдържание на витамин Е, който също подпомага растежа на косата. Едно средно голямо авокадо осигурява до 21% от дневните ви нужди от витамина, който е и антиоксидант, подпомагащ борбата със стреса.

Ядки

Ядките са не само вкусни, но и много полезни. Те осигуряват на организма витамин В, цинк и мастни киселини. Ако косопадът се дължи на недостиг на тези вещества, редовната консумация на ядки в разумни количества ще компенсира липсата им. Освен това ядките намаляват риска от сърдечни заболявания.

Скариди

Те са чудесен доставчик на протеини, желязо, витамин D и витамини от група В. 100 грама скариди осигуряват половината от дневните ви нужди от витамин D. Скаридите съдържат и голямо количество омега-3 мастни киселини, които са полезни за структурата на косата.

С колко сантиметра расте косата на месец?

Боб

Бобът е чудесен източник на протеини. И особено вегетарианците се наслаждават на този продукт. Бобът, особено черният, съдържа голямо количество цинк, както и фолиева киселина, биотин и желязо.

Месо

Червеното месо е богато на желязо и протеини. Желязото помага за доставянето на кислород до клетките на тялото и до космените фоликули. Това подхранва косата и активира растежа ѝ, а протеинът, както казахме по-рано, е градивен материал за косата. Между другото, най-добре е да консумирате нетлъсто месо: овнешко, нетлъсто говеждо, заешко месо.

Активният растеж на косата се подпомага и от качествена грижа: професионални шампоани, балсами, лосиони, които се подбират индивидуално след консултация с трихолог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Сервизи за хранене: Превърнете красиво подредената си маса в акцент на интериора

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

Тази зърнена култура е богат източник на мощни хранителни вещества

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Как да се предпазите от мълнии: Не носете чадър, не говорете по телефона

Пречистване на организма и отслабване с безглутенова диета

15 неочевидни начина за използване на това евтино мазило

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com