Ново находище на природен газ в Израел с възможност за износ за ЕС

3258
Ново находище на природен газ в Израел с възможност за износ за ЕС
Снимка: iStock

Гръцката петролна и газова компания „Energean“ обяви в понеделник откриването на находище на природен газ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Израел, което може да се експлоатира с търговска цел, а Кипър се разглежда като потенциална дестинация за износ, съобщава „Cyprus Mail“.

Компанията заяви, че откриването на газовото находище, наречено Athena by Energean, е било потвърдено след проведени проучвателни сондажи в израелско море.

„Energean“ определи находката като особено важна, като отбеляза, че потенциалът за износ на част от газа за Кипър също е излязъл на преден план.

Пазарен съвет за евтин газ: Пазарът да е свободен

Първо, природен газ е от мъжки род. Второ, компании подписват договори, а не държави. Трето, когато компании бъдат оставени да ги подпи...

Според изявлението на компанията находището, което може да се експлоатира с търговска цел, е открито в блок 12 в израелско море, като първият анализ сочи 8 милиарда кубически метра (или 51 милиона барела нефтен еквивалент) възстановим природен газ. Освен това откритието е от особено значение за компанията, тъй като гарантира потенциален добив на допълнителни 50 млрд. куб. м (или 321 млн. барела нефтен еквивалент) общи ресурси в района, който „Energean“ е нарекла Olympus Area.

"Откритието представлява значителна добавка към потвърденото количество газ, открито в Израелската икономическа зона, с което общият обем достига около 800 млрд. куб. м", добави компанията.

Тя заяви, че сега оценява различни възможности за комерсиализация на газовите залежи в района на Олимп.

"Радваме се да обявим това ново газово откритие и потенциала на по-широката зона Олимп", заяви главният изпълнителен директор на „Energean“ Матиос Ригас. "Обмисляме редица стратегически варианти за комерсиализация, както за самостоятелно, така и за по-широко развитие на зоната, включително вътрешни и множество пътища за износ", добави Ригас.

Войната принуди Европа да сключва дългосрочни газови сделки, нещо за което не искаше и да чуе преди

От години Европа се дърпаше от дългосрочни договори за доставка на природен газ. Войната в Украйна обаче обърна тази тенденция, като ен...

Една от възможностите включва допълнителни продажби на вътрешния израелски газов пазар, които ще бъдат под формата на нови споразумения за продажба и покупка на газ (GSPA). Продажбата на газ на вътрешния пазар ще бъде подкрепена от стабилния растеж на израелския енергиен пазар или чрез спот продажби.

„Energean“ също така заяви, че обмисля възможността за износ на газ към съседните пазари. Това би довело до преобразуване на Меморандума за разбирателство (МР), подписан с египетския газов холдинг (EGAS), в обвързващо споразумение. Меморандумът за разбирателство с EGAS включва споразумение за доставка на до 3 млрд. куб. м годишно. Това ще бъде последвано от износ за други пазари, включително регионални и европейски, както чрез тръбопровод, така и чрез съоръжения за износ на втечнен природен газ през Кипър или Египет, или през двете държави едновременно.

Според новинарски източници ЕС проучва възможността да увеличи вноса на газ от различни пазари, за да намали зависимостта си от руския нефт и газ.

"Това откритие и по-широкото намаляване на риска на редица перспективи в района на Олимп потвърждават ролята на Източното Средиземноморие като световна гореща точка за проучване на газ", заяви Ригас. "То укрепва ангажимента ни да осигурим конкуренция и сигурност на доставките в региона, дава възможност за оптимизиране на портфолиото ни в Израел и изпълнява една от ключовите ни цели за 2022 г.", заключи главният изпълнителен директор на „Energean“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com