ООН: Израел продължава заселническата дейност на палестинските територии

2687
ООН: Израел продължава заселническата дейност на палестинските територии
Снимка: Getty Images/Guliver

Израелските власти продължават заселническата дейност на палестинските територии, в нарушение на изискванията на СС на ООН. Това заяви специалният пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов пред Съвета за сигурност на ООН.

По думите му от началото на годината са били разрушени повече от 344 палестински сгради. „Като цяло от началото на 2017г. са разрушени 344 сгради, една трета от тях – в Източен Йерусалим, в резултат на което без покрив са останали повече от 500 души“. По думите му, от началото на годината, темповете на разрушаване на сгради осезателно са се ускорили от 20 юли. Младенов отбеляза, че през август на Западния бряг са били конфискувани или разрушени три образователни институции, в които са се обучавали 175 деца. Повод за това е станало отсъствието на специални разрешения за строителство, „каквито палестинците практически е невъзможно да получат“, каза той.

Освен това пратеникът на ООН обърна внимание на инцидент от 25 юли, когато 15 израелски семейства незаконно са се настанили в един от домовете в същата част на Палестина, без да изчакат решението на съда. Той напомни, че ООН „счита всяка заселническа дейност противоречаща на международното право и мирното урегулиране“ и цитира резолюция 2334 на СС на ООН, според която международната общност не признава никакви изменения на границите от 1967 г.включително и такива, касаещи статута на Йерусалим, предаде БГНЕС.

Както заяви специалният координатор на близкоизточния мирен процес, израелски официални лица продължават да поддържат незаконното строителство на селища, често прибягвайки до провокационна реторика. Той даде за пример изказване на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който през август призова към разширяване на заселническата дейност, а един от депутатите в парламента на страната призова да „се разрушат“ надеждите на палестинците за придобиване на държава.

Освен това Младенов съобщи, че за последните седмици при сблъсъци са загинали 19 палестинци и осем израелци. Говорейки за ситуацията в Ивицата Газа, той отбеляза, че тя остава крайно нестабилна, включително и в хуманитарен план. Представителят на ООН приветства състоялите се през септември преговори между „Фатах“ и ХАМАС, при които бе постигната договореност за връщане на правителство на националното съгласие в Газа. По думите му „помирението на палестинците е от ключово значение за предотвратяване на по-нататъшна ескалация и възстановяване на надеждата за бъдещето.

Нетаняху категоричен: Израел ще попречи на Иран да прави военни бази в Сирия

Израел ще предприеме действия, за да попречи на Иран да създаде военни бази в Сирия. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Отиде си дясната ръка на Ким Чен ир

Заради пренаселеност: Китайски алпинисти останаха блокирани на скала повече от час (СНИМКА+ВИДЕО)

Малайзия включва орангутани в дипломацията си

Изтребител F-16 се разби в Сингапур

Заради повреда в колесника: Товарен самолет кацна аварийно в Истанбул (ВИДЕО)

Забравиха го в колата: 7-годишно дете загина в ОАЕ

"Хамас": Това е последният шанс на Израел да си върне заложниците живи (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха: Спрели са продажбата на тежки бомби за Израел заради Рафах

САЩ: Граничният пункт "Керем Шалом" ще бъде отворен утре

Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия