ООН: Скоро сирийците може да станат най-многочислената група бежанци в света

19267
ООН: Скоро сирийците може да станат най-многочислената група бежанци в света
Снимка: БГНЕС

По време на продължаващия три години конфликт в Сирия страната са напуснали 2 560 000 души и в скоро време сирийците може да станат най-многочислената група бежанци в света. Това съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците преди третата годишнина от началото на конфликта, предаде ИТАР-ТАСС.

Започналите на 15 март 2011 г. демонстрации постепенно прераснаха в гражданска война, жертва на която станаха повече от 130 000 души, 10 000 от които деца.

900 000 са сирийските бежанци в Турция

Броят на сирийските бежанци, потърсили подслон в Турция, достигна 900 000, съобщава УНИЦЕФ. 700 000 от тях живеят извън лагерите, пиш...

„При липсата на видим напредък в посока на политическо разрешение на конфликта, Върховният комисариат на ООН за бежанците прогнозира, че броят на бежанците в съседните на Сирия страни ще продължи да се увеличава и ще стане най-високият в света”, предупреждават експертите на ООН.

В момента най-голямата бежанска група в света е на афганистанците, които наброяват 2.6 милиона души. С оглед на факта, че няколко хиляди души ежедневно напуснат Сирия, от Комисариата признават, че е въпрос на няколко седмици сирийците да изместят афганистанците от заеманата от тях позиция.

По оценка на ведомството, до края на годината броят на сирийските бежанци ще достигне 4 милиона души, а повечето от тях ще останат в Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com