Пентагонът започна разследване на бомбардировката срещу болница в Кундуз

4813
Пентагонът започна разследване на бомбардировката срещу болница в Кундуз
Снимка: Маги Назер

Пентагонът започна разследване на инцидента с въздушна атака, при която в афганистанския гр. Кундуз беше ударена управлявана от Лекари без граници болница и в резултат на това са убити 19 души, информира БГНЕС. От американската армия заявиха, че ударът бил насочен срещу талибани и при нанасянето му може да се е стигнало до „съпътстващи жертви“.

По този случай президентът Барак Обама изрази дълбоките си съболезнования и каза, че очаква пълна оценка на фактите и след това ще бъде направено крайна оценка на случилото се. При бомбардировката загинаха 12 души от лекари без граници и седем пациенти.

Според шефа на Пентагона Русия застрашава съществуването на САЩ

Русия е една "много, много значителна заплаха", заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Кратър на пресконференция в Пентагона. Руси...

ООН определи трагичните въздушни удари като „непростими и дори престъпни“, а генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун призова към задълбочено и безпристрастно разследване.

Болницата, управлявана от благотворителната организация Лекари без граници, беше подложена на тежки бомбардировки около 02.00 часа в събота, които продължиха поне час. Освен убитите има и множество ранени. Президентът на Лекари без граници определи случилото се като „отвратително и грубо нарушение на международното хуманитарно право“.

Полк. Браян Трайбъс , говорител на американските сили в Афганистан, каза в събота, че американски сили са извършили въздушен удар в Кундуз срещу лица, застрашаващи американски бойци. И допълни, че при удара може да се е стигнало до съпътстващи щети, нанесени на намиращата се наблизо болница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com