Почина външният министър на Сирия Уалид ал Муалем, дългогодишен посланик в САЩ

1321
Почина външният министър на Сирия Уалид ал Муалем, дългогодишен посланик в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Почина сирийският вицепремиер и министър на външните работи Уалид ал Муалем, съобщиха държавни медии, цитирани от Reuters и ТАСС.

Русия и Сирия обвиняват САЩ във вербуване на бойци от ИДИЛ за секретни цели

Американски инструктори обучават около 30 бойци от "Ислямска държава" измежду затворниците от лагера „Ал-Хол“, за да се при...

Причината за смъртта на 79-годишния Ал Муалем не бе оповестена. Сирийският външен министър, който заемаше поста от дълго време, обаче от години бе с лошо здраве, като имаше проблеми със сърцето.

Ал Муалем, който беше посланик във Вашингтон в продължение на девет години, започвайки през 1990 г. по време на мирните преговори на Сирия с Израел, беше близък довереник на Асад. Членът на партията Баас стана известен с хардлайнерската си позиция срещу опозицията по време на въстанието, започнало като част от така наречената Арабска пролет. Той стана външен министър през 2006 г. и вицепремиер през 2012 г.

"Той беше известен със своите почитани патриотични позиции", се казва в изявлението на правителството и се добавя, че той е починал призори и ще бъде погребан по-късно днес в Дамаск. Той оставя съпругата си Саусан Хаят и трите си деца Тарек, Шата и Халед.

Той също така ръководи затоплянето на страната си към Иран и Русия, които подкрепиха управлението на Асад и му помогнаха да си върне по-голямата част от територията, която преди това загуби от радикалните бунтовници.

Асад към Путин: Искаме завръщане на колкото се може повече бежанци в Сирия

Президентът на Сирия Башар Асад заяви в понеделник на руския си колега Владимир Путин преди подкрепената от Москва конференция за репат...

По време на конфликта той често провеждаше пресконференции в Дамаск, в които подробно описваше позицията на сирийското правителство. Той беше известен и с подигравките си с опозицията, която според него е част от западния заговор срещу Сирия заради нейните антиизраелски позиции.

Роден в сунитско мюсюлманско семейство в Дамаск през 1941 г., Ал Муалем посещава държавни училища в Сирия, а по-късно пътува до Египет, където учи в Университета в Кайро, който завършва през 1963 г. с бакалавърска степен по икономика.

Започва да работи във външното министерство през 1964 г., като първата му задача е отварянето на посолството на Сирия в Танзания.

Дахер Ламот: Бизнесът с джихадисти продължава

Бизнесът с джихадисти продължава. Научих, че съвсем наскоро САЩ са махнали от списъка на терористичните организации т.нар. Туркистанска...

През 1966 г. той се премества да работи в сирийското посолство в саудитския град Джеда, а година по-късно се премества в сирийското посолство в Мадрид. През 1972 г. той оглавява сирийската мисия в Лондон и се мести в Румъния през 1975 г., където прекарва пет години като посланик.

Последната публична изява на дипломата беше на откриването на международната конференция за бежанците миналата сряда в Дамаск, където той изглеждаше в лошо здраве. На следващия ден той не присъства на церемонията по закриването на събитието, на което съдомакин беше Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com