Русия обсъжда въвеждането на минимална заплата на час

3664
Русия обсъжда въвеждането на минимална заплата  на час
Снимка: iStock

Предложенията за въвеждане на минимална почасова ставка на заплатите се планират да бъдат обсъдени по време на изготвянето на общо споразумение между общоруските асоциации на профсъюзите, работодателите и правителството на Руската федерация за 2021-2023 г. За това съобщава вестник "Известия" като се позовава на текста на документа, цитиран от БГНЕС.

Според изданието генералното споразумение ще определи основните насоки на работата на Руската тристранна комисия за регулиране на социалните и трудовите отношения (РТК). По този начин, според вестника, клаузата "за въвеждане, в допълнение към минималната работна заплата, концепцията за минималната почасова ставка" е включена в списъка с предложения към проекта на споразумение и се предполага, че страните ще трябва да формулират обща позиция по този въпрос. Отбелязва се, че минималната почасова ставка може да се прилага „за заетите по краткосрочни трудови договори, предимно за служителите с почасови заплати“.

КНСБ иска минимална заплата от 800 лв., а средна – от 1700 лв. през следващите месеци

От КНСБ анонсираха днес искането си в следващите месеци минималната работна заплата да достигне 800 лева, средната – 1700 лева. Т...

Докато предложенията за проектоспоразумението се обсъждат, се планира изготвянето му до края на октомври.

От кабинета на вицепремиера Татяна Голикова (координираща работата на RTK) на изданието казаха, че е рано да се коментира по тази тема.

През юни депутатите от фракцията ЛДПР, оглавявани от заместник-председателя на Държавната дума Игор Лебедев, както и члена на Съвета на федерацията Сергей Леонов, изпратиха на правителството разработен от тях законопроект за въвеждане на минимална почасова заплата от 150 рубли за сключване на срочни трудови договори на непълно работно време. Партията съобщи, че в Русия почасовата ставка, базирана на минималната работна заплата през 2020 г., е от 89,85 рубли през май до 65,92 рубли през юли.

Либерално-демократическата партия посочи, че стойността на минимума за издръжка на трудоспособното население "е изключително ниска и не осигурява възпроизводството на работната сила, а само осигурява нивото на физиологично оцеляване на човека". В тази връзка „използването на минималната работна заплата, установена от 1 януари 2020 г. в размер на 12 130 рубли на месец, за изчисляване на заплатите при наемане на служител за временна работа на непълно работно време няма да му позволи да му осигури нормален живот за един месец“, се казва в обяснителната бележка към документа.

Брюксел планира обща европейска минимална заплата. Възможно ли е? (ВИДЕО)

Европейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни страни в Съюза да подкрепят инициативата за въвеждане на обща е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com